Apie populiariausią pasaulyje svorio metimo programą ir koks lietuviškas patiekalas svoriui yra pavojingiausias

11/16/2020

Svoris mus persekioja lyg nematomas baubas. Galbūt tai prasideda tada, kai imame truputį daugiau laiko praleisti prie kompiuterio. O gal tada, kai prisitaikome prie savo vaikų mėgstamo maisto ar pasiduodame karantininei kepinių manijai. Ir štai svarstyklės jau rodo negailestingą nuosprendį – esi kur kas sunkesnis, negu buvai kada nors anksčiau.

Pandemijai įsibėgėjus jau dažnas baiminamės lipti ant svarstyklių. Apklausos rodo, kad beveik trečdalis žmonių per karantino laikotarpį priaugo bent 2–3 kilogramus svorio. Amerikiečių kalboje atsirado net kelios populiarios frazės „Quarantine 15“ ir „Covid Curve“, reiškiančios per karantiną pridėtus papildomus 15 svarų (6,8 kg) ir naujus kūno apvalumus.

Bet Kalifornijoje gyvenančios Danguolė Marija Navickienė (76 m.) ir Arlene Petokas (51 m.) šypsodamosi patikino, kad joms šios problemos nebeaktualios.

Danguolė M Navickienė, Arlene E Petokas

Prieš keletą metų suvaldžiusios savo antsvorio problemą pasitelkusios pasaulyje populiariausią dietą WW jos sėkmingai išlaikė numestą svorį ir per karantino laikotarpį.

Tarp bendraminčių – O.Winfrey

„Per pandemiją visi jaučiamės nematomi. Žmonės mano, kad dar negreit susitiks draugus, tad leidžia sau pasmaguriauti. Be to, valgis padeda malšinti neigiamas emocijas“, – sakė D.M.Navickienė, buvusi Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė.

Prieš porą metų prisijungusi prie WW programos ji atsikratė 20 kilogramų svorio ir visiškai pakeitė gyvenimo būdą. WW („Wellness at Works“ – „veikiantis sveikatingumas“) programa yra tikra dietų senbuvė.

Anksčiau vadinta „Weight Watchers“ – „Kontroliuojantys svorį“ – dieta nuo 1963 metų išsilaiko populiariausių viršūnėje ir šiuo metu turi apie 5 milijonus narystės mokestį mokančių narių.

Populiariausia dieta pasaulyje Weight Watchers

Amerikos televizijos laidų vedėja Oprah Winfrey (66 m.) prieš keletą metų prisijungė prie WW bendruomenės, sėkmingai atsikratė svorio ir net įsigijo dešimtadalį bendrovės akcijų.

„Bandžiau viską – ir dietą be angliavandenių, ir populiariąją Atkinso dietą, tačiau niekada nepasiekdavau norimo rezultato. Kol laikydavausi griežtų taisyklių, svoris krisdavo, bet vos tik suvalgydavau daugiau angliavandenių, tuoj pat viskas grįždavo į senas vėžes.

Amžini kalneliai, kurie mane labai nuvildavo. Tik laikydamasis WW programos gali valgyti, ką nori, tiesiog reikia stebėti savo pasirinkimus. Aš pati galiu nuspręsti, kas man tinka, o svarbiausia – galiu valgyti tą patį, ką valgo mano šeima“, – patirtimi dalijosi A.Petokas, dviejų paauglių vaikinų mama. Prisijungusi prie WW per metus ji atsikratė 30 kilogramų svorio.

Ši svorio metimo programa tobulinama jau 57 metus. Jos principas paprastas – telefono programėlėje registruoti, ką valgai, geri ir kiek sportuoji. Ši rutina moko atrasti sveikesnius mitybos ir gyvenimo būdo įpročius ir numesti svorio.

Arlene E Petokas su sūnumi

„Programa atsižvelgia į žmogaus amžių, svorį, ūgį bei lytį ir nustato dienos taškų normą, kuri moksliškai paverčiama kalorijomis. Aš laikausi vienos iš trijų siūlomų programų, „mėlynosios“, kurioje man priskiriama 23 taškų dienos norma. Kad metantieji svorį neprarastų vilties, per savaitę visiems skiriama 28 papildomų taškų – toms situacijoms, kai gyvenimas priverčia nusidėti“, – su programos esme supažindino D.M.Navickienė. Ji prisipažino visuomet suplanuojanti mažiau valgyti per savaitę, jei žino, kad savaitgalį važiuos į lietuvių bendruomenės susitikimus Šv.Kazimiero parapijoje Los Andžele, kur lietuviai tradiciškai vaišinasi cepelinais ar kugeliu.

Danguolė M Navickienė

Kiekvienas patiekalas arba maisto produktas turi savo taškų vertę, tačiau tai – dar ne viskas. Nelygu, kurios dietos laikosi, programos dalyvis gali rinktis valgyti produktus iš ilgo produktų sąrašo, neskaičiuodamas jokių taškų.

„Tie neskaičiuojami produktai vadinami „nuliniais taškais“ (angl. „ZeroFoods“). Mėlynojoje programoje jų yra daugiau nei du šimtai pavadinimų. Tai vaisiai, daržovės, kiaušiniai, vištų ir kalakutų krūtinėlė, žuvis, jogurtas be riebalų ir dar daug kitų. Aš visuomet šaldytuve turiu kepto viščiuko, kad galėčiau bet kada numalšinti alkį“, – neslėpė A.Petokas.

Skaitykite daugiau: www.lrytas.lt

Parašykite komentarą

Rėmėjai