Kūčių vakaro papročiai ir patiekalai. Skaniausių kūčiukų receptas

12/18/2020

Tur­būt dauge­lis iš mūsų manome, kad ką jau ką, bet apie Kūčias žinome viską, viską mokame ir viską darome. Toli gražu taip nėra…

Kūčių nak­ties tradi­ci­jas turi tik dvi tau­tos pasaulyje – tai lietu­viai ir lenkai! Tik nedauge­lis žinome ir kitą Kūčių vakarienės išskirt­inumą – tai vien­in­telė išlikusi kalen­dor­inė šventė, sutinkama šeimos rate, kurios metu gera pabūti kartu su pači­ais artimi­au­si­ais, pasidži­augti šiuo­laikini­ame pasaulyje išliku­si­ais stipri­ais šeimos ryši­ais. Todėl į Kūčių vakarą įpynus dau­giau senųjų lietu­viškų tradi­cijų, galėsime ne tik nuste­binti vieni kitus, atsipūsti nuo bereikalingų rūpesčių, bet ir kartu su arti­maisi­ais pajusti ste­buk­lingą šventinę dvasią.

Tradiciniai Kūčių patiekalai

Šian­dien dali­namės rekomen­daci­jomis, kurios padės pasiruošti šven­tini­ams Kūčių vakarui ir sutikti Kūčias su mažiau streso ir dau­giau nuoširdumo.

Moter­iški ir vyriški dar­bai. Senolų išmintis byloja, kad svarbu prieš Kūčias susit­varkyti namus ir kiemą, todėl buvo skiri­ami vyriški ir moter­iški dar­bai. Vyriški dar­bai: tikrin­davo ar ne kiaura tvora, sto­gas (jei yra skylių bus skylėti metai), jei netoliese būdavo van­dens telkinys, pagau­davo žuvies. Moter­iški dar­bai — tai vidaus švara: valy­davo lan­gus, namus, plau­davo visus batus (švar­i­u­ose batu­ose galė­davai rasti ir dovanėlę), moči­utės suady­davo kojines, moterys plau­davo ir ruoš­davo švar­ius rūbus Kūčių vakarienei. 

Švarūs rūbai ir mažiau kalbų (plepalų). Laukiant Kūčių svarbu susi­taikyti su arti­maisi­ais ir drau­gais. Dau­giau dėme­sio skirti savo mintims. Prieš sėdant Kūčių vakarienės būtina nusiprausti, pasipuošti švari­ais rūbais. Prie stalo mažiau kalbėti tuščių kalbų.

Balta staltiesė, apvalios for­mos indai ir mais­tas (duona). Kūčių vakarienei rinkitės apvalias for­mas, kurios sim­bolizuoja saulės sug­rįžimo laukimą. Atkreip­kite ypat­ingą dėmesį į duonos kepalą — jis turėtų būti apvalios for­mos, garbin­giau­sioje stalo vietoje (o ne ant lentynos ar kito stalelio). 

Kūčių stalo akcen­tai: obuolys, duona ir žvakė. Kūčių stalą papuoškite graži­au­sia turima staltiese (stalą seno­liai trak­tavo kaip altorių). Po balta staltiese padėkite šiaudų. Stalo cen­tre pas­tatykite ilgą žvakę, per­ju­ostą baltu kaspinėliu, van­dens ir advento vainiką. Būti­nas stalo akcen­tas — obuolys. Obuolį sup­jaustyti kvieskite vyr­i­ausią šeimos vyrą, kuris linkė­damas visiems sveikatos jį padalys visiems esantiems (obuolys sim­bolizuoja, kad visi esame vienas). 

Mažiau yra dau­giau. Tradi­ciškai ant Kūčių stalo būdavo ne dvy­lika, o devyni patiekalai. Jo sim­bo­lika, atėjusi iš mėnulio kalen­do­ri­aus, daž­nai apdain­uo­jama folk­lore. Vėlau atsir­ado 12 patiekalų. Skaičius dvy­lika aišk­i­na­mas 12 Kris­taus apaš­talų, 12 mėne­sių ir kiekvienam jų skirta po atskirą patiekalą. Kūčių vakarą stropiai suskaiči­uokime patiekalus ir nesistenkime Kūčių supaini­oti su Kalė­domis. Pri­artėji­mas prie senųjų tradi­cijų lei­džia paste­bėti tai, ko nematome skubė­dami ir steng­damiesi daryti vis daugiau.

Kūčiukų receptas:

600g. miltų (tešlai)

100g. miltų (kočiojimui)

50g. cukraus

80g. sviesto

70g. aguonų

7g. sausų mielių

druskos

puodelis vandens arba puodelis pieno

Iš šio produktų kiekio išeis apie 1kg kūčiukų.

Į pašildytą vandenį arba pieną (ne verdantį ! ) dėti sausas mieles, sviestą, druską ir cukrų, ištirpinti ir ištrinti iki vientisos masės. Suberti miltus, aguonas ir užminkyti tešlą. Pastatyti šiltai, kad pakiltų. Kai pradės lipti per kraštus, perminkyti dar kartą. Ir taip kokius 2- 3 kartus. Formuoti kūčiukus. Turėkite uomenyje, kad kepdami kūčiukai dar pakils/išsipūs, todėl juos nepatartina daryti labai didelius.

Kaip pasigaminti aguonpienį?

1 stiklinė aguonų

2 litrai virinto ir atšaldyto vandens

cukraus (pagal skonį)

Aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu ir palikite pabrinkti (geriausia per naktį). Tada nupilkite vandenį ir kelis kartus sumalkite aguonas su mėsmale, kol iš aguonų išsiskirs baltas pienas. Vietoje mėsmalės galima naudoti ir grūstuvę. Susmulkintas aguonas užpilame atvėsusiu užvirintu vandeniu ir pasaldinamei cukrumi. Aguonpienis turi nusistovėti, o tam, jog nesugestų, turėtų būti laikomas šaltai. Jei mėgstate išbrinkusius kūčiukus, juos į aguonpienį galite sumerkti Kūčių rytą, tačiau tie, kas mėgsta šiek tiek pakramtyti, turėtų kūčiukus sumerkti prieš pat valgymą.

Skanaus!

Šaltiniai: www.ekorekomendacijos.lt , www.zinaukaip.lt , www.supermama.lt

Parašykite komentarą

Rėmėjai