Lietuvos miestai pasipuošė Kalėdoms. Gražiausių eglučių galerija.

12/18/2020

Vilnius.

Vilnius (nuotr. Vilnius.lt)

Vilniaus Katedros aikštėje ką tik įžiebta pagrindinė šalies Kalėdų eglė. Šiemet ji – lyg siurrealistinis paveikslas, kurio transformacijos įtraukia ir pasakoja savitą kalėdinę istoriją, atveria viduje slypinčią staigmeną. Atidžiai įsižiūrėję pamatys, kad sujungus nuo centrinės eglės dalies žaismingai atitrūkusias keturkampes dalis, galima išvysti dar vieną12 m skersmens eglės figūrą.

Vilnius (nuotr. Vilnius.lt)

Šios eglės idėją nešiojausi keletą metų, tik ji laukė tinkamo meto išsiskleisti ir būti pristatyta. Įvairiose srityse ryškiomis transformacijomis pažymėti šie metai kiek primena prieš šimtą metų kilusį siurrealizmą. Nejučiomis jis įtakojo kūrybinius procesus ir pažadino norą keisti sostinės eglės formą bei sukurti nenuspėjamą, šiuolaikišką ir tuo pačiu autentišką kalėdinės eglės instaliaciją. Šių metų eglė kitokia, nei jos pirmtakės – ji transformavosi ir „išėjo“ už savo ribų. Eglės koncepcija atspindi šiuolaikinių technologijų progresą, pokyčius visuomenėje, žmonių skirtumus, judėjimą, miestų gyvenimą ir plėtrą, išryškina Vilnių kaip šiuolaikišką ir dinamišką miestą“, – pasakoja „Švenčių studija“ atstovas, Kalėdų eglės autorius Dominykas Koncevičius.

Vilnius (nuotr. Vilnius.lt)

Vilniaus kalėdų eglės įžiebimas (Video):

Vilniaus miestas pasipuošęs Kalėdoms

Vilniaus Rotušės aikštėje taip pat jau nušvito Kalėdų eglė. 

Kaunas.

Kauno Rotušė

Kalėdinė dvasia pasibeldė ir į Kauno miestą – čia sužibo „morenginė“ eglutė. Visgi šiais metais aplink ją nesisuko būrys smalsuolių, nes įžiebimo ceremonija buvo filmuojama uždaroje arenoje. Tačiau žiūrovai per daug nenusiminė, juk saldžią eglutę galėjo išvysti ir virtualioje erdvėje.

Šių metų įžiebimo ceremonija kauniečiams ir miesto svečiams kiek kitokia – šventę galėjo pamatyti tik virtualioje erdvėje. Vis tik net ir tokia alternatyva neužgožė „morenginės“ eglutės, kurios saldumą žiūrovai galėjo pajusti ir per televizoriaus ar kompiuterio ekraną.

Prieš ir po įžiebimo viena po kitos į sceną lipo ryškiausios Lietuvos muzikos pasaulio žvaigždės. Muzikinių hitų mašiną užkūrė Saulius Prūsaitis, geriausias lietuviškas dainas į kalėdinę girliandą supynė Martynas Kavaliauskas.

Kalėdinę dvasią per televizijos ekranus taip pat skleidė Justė Arlauskaitė-Jazzu, „Saulės kliošas“, Justinas Jarutis, Jessica Shy, Monique, „The Roop“ bei Vidas Bareikis.

Kauno miesto dekoracijos.

Klaipėda.

Klaipėda (nuotr. Andrius Pelakauskas)

Į klaipėdiečių namus šį vakarą atkeliavo Kalėdos. Virtualaus eglutės įžiebimo ir šventinio koncerto „Keliaujančios Klaipėdos Kalėdos“ metu, linkėjimus siuntė žaismingas Kalėdų Senelis, žinomi Lietuvos atlikėjai, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. Teletiltu apkeliavus keturias sostines ir Klaipėdos vaikams suskaičiavus nuo 1 iki 10, Teatro aikštėje nušvito tūkstančiais lempučių nusagstyta eglutė ir šalia jos esanti stulbinanti šviesos instaliacija „Šiaurinė žvaigždė“.  

Šventinį vakarą pradėjo jo šeimininkas – Kalėdų Senelis. „Jūs jau čia – vienas vienas, kaip mane girdit? Kaip matot? Žinau, kad gerai girdit ir matot. Šiandien sveikinsiuos su Vilniumi, Kaunu, Nida ir, žinoma, mano Klaipėda. Dovanos jau supakuotos, jau ramu – jau kvepia Kalėdomis. Išduosiu paslaptį, jei pažvelgsite į dangų ir ten pamatysite didžiulę žvaigždę, žinokite – mano spindinčios rogės jau netoliese“, – sveikinosi Kalėdų Senelis. 

Klaipėda (nuotr. Kristijonas Lučinskas)

Klaipėdiečiai dar kartą išvydo miestui padovanotos eglutės kelionę į Teatro aikštę. Šį kartą miesto dovana atkeliavo iš klaipėdiečių sutuoktinių – Bronislovo ir Aldonos Jankauskų kiemo. 

Pirmieji sveikinimai teletiltu atskriejo iš sostinės – Vilniaus. Šmaikštūs ir linksmi juos įteikė „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“.  Netrukus į šventę prisijungė ir Kaunas, iš kurio kalėdiškus linkėjimus duetu siuntė Linas Adomaitis. „Bičiuliai, labai gera artėjančių švenčių proga sveikinti jus. Labai malonu pas jus atvažiuoti, pasisvečiuoti. Klaipėdiečiai jūs esat labai šilti, nuoširdūs žmonės – nepamirškite to. Linkėjimai iš Kauno“, – linkėjo atlikėjas Linas Adomaitis.

Muzikinius pasirodymus pakeitė sveikinimai iš Neringos – Lietuvos kultūros sostinės 2021. Subtiliai ir jautriai, tiesiai iš Nidos kopų, linkėjimus su performasu „LAIKAS NĖ(e)RIMUI” atsiuntė Šeiko šokio teatras, su kvietimu Lietuvos žmonėms ir vietiniams Neringos gyventojams nerti į Lietuvos kultūros sostinės metus ir atrasti Neringą kaip susitikimų ir kūrybinės erdvės salą.

Keturių sotinių teletiltą baigė – Klaipėda, būsima Europos jaunimo sostinė. Kaip ir dera miesto šeimininkui, sveikinimo žodį tarė Klaipėdos miesto meras. 

Marijampolė.

Marijampolė (nuotr. We love Lithuania)

Jau kurį laiką marijampoliečiai su nekantrumu stebėjo socialiniuose tinkluose pasirodžiusius vaizdo įrašus, kuriuose buvo matyti, kaip Grinčas kėsinosi pavogti Kalėdas iš Marijampolės. Tačiau kad ir kaip Grinčo žaliasis virusas bandė pavogti kalėdinę nuotaiką – suvalkiečiai nepasidavė, Kalėdos į Marijampolę atkeliavo ir auksu sušvito gražuolė eglė.

„Su šios auksinės Kalėdų eglės įžiebimu prasideda ramus gražiausių metų švenčių laukimas. Kviečiu marijampoliečius ir miesto svečius su savo šeimomis, laikantis saugumo reikalavimų, aplankyti šią eglę, išbandyti čia esančias atrakcijas ir pajusti šventinę nuotaiką. Linkiu Jums visiems ramaus švenčių laukimo. Raskite laiko sau ir savo artimiesiems, kurkite kalėdinę nuotaiką, o svarbiausiai, būkite sveiki!“, – kalėdinės eglutės įžiebimo vakarą kalbėjo Marijampolės savivaldybės meras Povilas Isoda.

Auksu sušvitusi spinduliuojanti Kalėdų eglė, apsupta šviečiančių medžių ir elniukų, kviečia pasijusti lyg stebuklingoje šventinėje girioje. Specialiai prie eglės išdėliotos interaktyvios platformos, ant kurių užlipus, šventinėje girioje prasideda stebuklai: suskambsta muzika, girios medžiai pakeičia spalvą ir viskas sužimba dar ryškiau. Užlipus dar kartą – giria nušvinta dar kitomis spalvomis grojant vis kitokiai muzikai. Ant kiekvienos pakylos įjungiama vis kitokia aktyvacija, tačiau jos išdėliotos taip, kad vienas žmogus ant visų pakylų užlipti negali, taigi norint pamatyti tikrą grožį –  į pagalbą reikės pasikviesti draugus ar šeimos narius. Visiems kartu užlipus ant pakylų – „įjungsite“ Kalėdas šventinėje girioje!

Kėdainiai.

Kėdainiai (nuotr. We love Lithuania)

Penktadienio vakarą, tyliai, ramiai nušvito nušvito Kėdainių eglutė. Didžiosios Rinkos aikštės viešnia lyg elnias devyniaragis ant savo pečių tvirtai laiko dangaus kūnus – saulę ir mėnulį. Mėnulis aukštai, nes ilgiausia žiemos naktis, o saulė žemai, nes trumpiausia žiemos diena.

Aplink juos blykčioja ne beprasmiai burbulai, bet laimė, vaisingumas, gyvybė, atgimimas, dvasios tyrumas. Tai mūsų senieji baltų simboliai.

Kėdainiai (nuotr. We love Lithuania)

Gruodžio 21–24 dienomis žemėje būna ilgiausia naktis ir pati trumpiausia diena, kuri pamažu pamažu pradeda ilgėti kiekvieną dieną, kol  į žemę ateina pavasaris.

Žiemos saulėgrįža tai amžinas virsmas į naują būseną, saulės gimimą, naujo gyvenimo pradžią.  Ji buvo švenčiama iki Kalėdų. Pasakojimuose užfiksuota, kad neva baltas elnias išbėga per saulėgrįžą, o atbėga per Kalėdas. Jo ir laukdavo tyliais, gūdžiai ir snieguotais žiemos vakarais. Laukdavo naujos pradžios ir į žemę sugrįžtančių vasaros linksmybių.

Kėdainiai (nuotr. We love Lithuania)

Gražioji šių metų švenčių dalis, kaip ta simbolinė šviečianti saulė, – viltis, kad žmoniją užklupusi neganda praeis. Liūdnoji, kad mes negalime apkabinti vienas kito, negalime susitikti, o dėl pandemijos suvaržymų negalime įgyvendinti visų savo gerųjų sumanymų. Tačiau viskas yra labai laikina, tereikia turėti saują kantrybės, tikėti ir nepasiduoti.

Kėdainių eglės įžiebimas „Sugrįžtančios saulės belaukiant” (Video): https://fb.watch/2sK5N6TNg9/

Palanga ir Šventoji.

Palanga (nuotr. Aldas Ten/f360.lt)

Penktadienio vakarą Palangoje ir Šventojoje sužibo Kalėdų eglės. Tačiau šia proga vykęs šventinis renginys šįkart palangiškius sukvietė ne prie įspūdingai padabintų žaliaskarių, o prie kompiuterių ar išmaniųjų telefonų ekranų – į pasaką nukeliantis šventinis renginys transliuotas tik socialiniuose tinkluose. Būtent prie ekranų, o ne prie miesto eglių, vaikai ir suaugusieji turėjo galimybę susitikti su Kalėdų seniu, išgirsti miesto mero Šarūno Vaitkaus sveikinimą artėjančių švenčių proga bei pasigrožėti užburiančia pasaka „Sniego karalienė“.

Abi – tiek Palangos, tiek Šventosios ­– žaliaskarės šiemet švyti naujose vietose – Palangoje Kalėdų eglė suspindo ties restauruota medine Kurhauzo dalimi, Šventojoje – rekonstruotoje miestelio aikštėje. Renkantis, kaip šiais metais turėtų atrodyti kurorto Kalėdų simboliai, itin didelis dėmesys skirtas aplinkai – siekta, kad žaliaskarės, jų papuošimai darniai įsilietų į bendrą erdvę.

Palangos eglės puošyba šiais metais priderinta prie medinės Kurhauzo dalies bei sudaro tarsi nedalomą visumą. Dvylikos metrų aukščio žaliaskarę dabina apie trisdešimt šviečiančių dekoracijų etniniais motyvais. Jos – specifinės tekstūros, savo spalvomis siejasi su greta esančiu kurorto simboliu Kurhauzu. Eglei šventiškumo suteikia ir per 8 tūkst. smulkių lempučių.

Prie eglutės įrengta arka su užrašu „Palanga“, kuri šviečia bei vilioja praeivius nusifotografuoti.

Šventosios eglė – priderinta prie modernios Šventosios aikštės, padabinta geometrinėmis figūromis su spalvą keičiančiomis girliandomis. Ją dabina apie 5 tūkst. lempučių.

Nida.

Nida (nuotr. We love Lithuania)

Ketvirtadienio vakarą, tiesioginės transliacijos socialiniuose tinkluose metu Nidoje įžiebtos dvi Kalėdų eglės.

Trakai.

Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet, pagrindinė Trakų miesto žaliaskarė vietą rado Trakų Salos pilies fone, Galvės ežero pakrantėje esančioje apžvalgos aikštelėje. Eglės papuošimą inspiravo žvaigždės, kurių apsuptyje ji šiemet ir atsidūrė. Eglutę apgaubusios net 12 000 lempučių sukuria pilnatvės, puošnumo ir magijos pojūtį – tarsi iš dangaus besileidžiančios ir pabirusios baltos žvaigždės kvies pasijusti lyg paukščių take.

Ukmergė.

Ukmergė (nuotr. Dainius Vytas)

Legenda apie „Vilko mergą“, kurią žino daugelis, padiktavo šių metų Šv. Kalėdų Ukmergėje dekoravimo temą – „Magiškas miškas“. Šviečiantys miško motyvai ir žvėrys tapo patraukliais miesto akcentais, pabrėžiančiais istorinio, bet kartu ir modernėjančio miesto veidą.

Ukmergė (nuotr. Dainius Vytas)

Kauno gatvėje, šalia Ukmergės kultūros centro, auganti pagrindinė miesto eglė jau pasirengusi artėjančioms šventėms. Šalia eglės atsirado penki LED tūriniai šviečiantys briedžiai. Prie šventinės žaliaskarės pastatyta ir stilizuota, interaktyvi Kalėdų pašto dėžė, į kurią kiekvienas ukmergiškis ar miesto svečias gali įmesti savo laišką žilabarzdžiui Kalėdų Seneliui. Iš laišką „pagavusios“ pašto dėžės iškart pasigirsta kalėdinė melodija, tarsi patvirtinanti ir sukurianti iliuziją, kad laiškas iškeliauja pas visų norų išpildytoją – Kalėdų Senelį.

Ukmergė (nuotr. Dainius Vytas)

Ukmergės kultūros centras nušvito šventėms ir savo papuošimais įsiliejo į Kalėdiniu laikotarpiu Magišku mišku pavirtusio mūsų miesto erdvę. Kultūros centro balkone – švytintis miškelis, languose – Kalėdinių švieselių gausybė, už kampo – paslaptingų nykštukų būrys, šalia kurio pažvelgus aukštyn į galerijos langus išvysite Kaleidoskopus – šviečiančią Vaidos Adomavičiūtės fotografijų parodą.

Ukmergės miesto bendruomenės “Kaimynai” ir Ukmergės tautodailininkų dovana miestui-Prakartėlė.

Ukmergė (nuotr. Dainius Vytas)

Tauragė.

Tauragė (nuotr. We love Lithuania)

Tauragės pilies aikštėje šįvakar įžiebta pagrindinė miesto eglė. Šiais metais ji išskirtinė – interaktyvi. Aplink žaliaskarę įrengtos keturios pakylos, ant kurių užlipus eglutė nušvinta vis kita spalva ir suskamba skirtingi, tačiau visiems gerai žinomi  kalėdiniai muzikiniai kūriniai.

Dėl koronaviruso pandemijos gyventojai eglutės įžiebimo ceremoniją buvo kviečiami stebėti savo namuose. Siekiant išvengti žmonių susibūrimų, tikrasis eglutės įžiebimo laikas nebuvo skelbiamas. Renginio įrašą transliavo Tauragės kabelinė televizija ir Tauragės rajono savivaldybė savo socialinių tinklų paskyrose.

Interaktyvi miesto eglė

Interaktyvios Kalėdų eglės įžiebimo transliacijos metu šventinę nuotaiką tauragiškiams dovanojo gospel choro „Glorija“ pasirodymas, Kalėdų senelio, Tauragės rajono savivaldybės mero Dovydo Kaminsko ir kitų svečių sveikinimai.

Tauragė (nuotr. We love Lithuania)

„Šie metai kiekvienam iš mūsų atnešė iššūkių ir išbandymų, tačiau neabejoju, kad išmokome vertinti tai, kas šiame gyvenime svarbiausia – gera sveikata artimųjų meilė ir rūpestis, paprasta galimybė apkabinti, pabūti kartu ir mėgautis akimirka. Nepaisant visko, šiandien prasideda ypatingas metų laikotarpis, kada visi kartu prisitaikydami prie esamos situacijos, naudodamiesi visa išmone, savo namuose ir šeimose kursime šventų Kalėdų dvasią“,– sveikino meras.

Pirmą kartą Tauragėje sužibusią interaktyvią miesto eglę puošia daugiau nei 2000 metrų ilgio girliandos, kurios sujungtos su keturiomis pakylomis. Kiekviena iš jų yra ypatinga – užlipus eglutė nušvinta skirtingomis spalvomis, suskamba  gerai žinomi kalėdiniai kūriniai. Kiekviena pakyla susieta su tam tikra melodija, o suveikia ta pakyla, ant kurios fiksuojamas didžiausias žmonių svoris.

Molėtai.

Molėtai. (nuotr. We love Lithuania)

Žiema gali būti ne mažiau spalvinga nei vasara. Ypatingai ežerų krašte. Tai patvirtinti gali molėtiškiai.  Kalėdiniu laikotarpiu Molėtai tapo spalvų ir šviesų miestu – skirtingose erdvėse įrengtos šviesų instaliacijos naujai nušvietė visą šventinį miestą ir jo pakrantes. 

Kiek neįprastai, tačiau ne mažiau kūrybingai, startavo Kalėdos Molėtuose. Gruodžio 12 d. virtualioje Molėtų miesto eglės įžiebimo transliacijoje Molėtų kultūros centras sukūrė tikrą šventę, o Molėtų rajono savivaldybės meras Saulius Jauneikia kvietė: „Kurkime stebuklus patys, dovanodami vieni kitiems gerumą. Linkiu, kad šis Adventinis laikotarpis Jums būtų ramus, o Kalėdos – šviesios.“ Ir tikrai, šiuo šventiniu laikotarpiu Molėtų miesto gatvės ir pakrantės ne vienam gali priminti ant žemės nusileidusį dangų. 

Kazlų Rūda.

Kazlų Rūda (nuotr. We love Lithuania)

Specialios vaizdo transliacijos metu, pritariant „The Ditties“ merginoms, Kazlų Rūdoje nušvito Kalėdų eglė.

Varėna.

Varėna (nuotr. We love Lithuania)

Varėnoje artėjant prasmingiausioms metų šventėms tikrą kalėdinę dvasią paskleidė miesto centre prie Varėnos rajono savivaldybės įžiebta Kalėdų eglutė ir trisdešimt penkių įvairiausiomis spalvomis sužibusių šventinių eglučių, kurias papuošė rajono įstaigos, organizacijos, verslo atstovai ir gyventojai, alėja. Varėniškiai tradiciškai puošia tikrą žaliaskarę, kurią kasmet dovanoja Varėnos rajono gyventojai.

Varėna. (nuotr. We love Lithuania)

Druskininkai.

Druskininkuose sužibo Eglučių parkas, kuris šiemet yra didžiausias per visą gyvavimo laikotarpį. Kviečiame susipažinti su kiekviena eglute iš arčiau.

Visas Druskininkų eglutes galite pamatyti čia: https://welovelithuania.com/didziausias-kalediniu-egluciu-parkas-suzibo-druskininkuose/

Utena.

Utena (nuotr. Adolfas Sinkevičius)

Į Uteną atėjo Pasaka. Puošni, žalia, spindinti, žaisminga. Mieste tapo daug šviesiau ir jaukiau. Pasaka atėjo ne viena: kartu atkeliavo visas būrys eglaičių, gausi baltųjų lokių šeimyna, išdykėliai piratai, elniukai, gera nuotaika ir  šypsenos.

Šios Pasakos tikrai buvo verta laukti. Visų pirma – dėl dviejų nuostabių eglių, užėmusių vietas prie Utenos kultūros centro ir Utenio aikštėje.

Pagrindinė Kalėdų eglė prie Kultūros centro „nutūpė“ iš uteniškės Eglės Šambarienės kiemo. Žaliaskarė yra 18 metrų aukščio, klasikinės formos, išlaki ir didinga. Kaip tikra karalienė. Vakare, kai sužimba jos aukso karoliai ir visa žaliaskarės karalienės erdvė tampa panaši į šviečiantį ir spindintį rūmą, jos grožis dar labiau išryškėja: didingai iškelta karūna šaute šauna į dangų, o ji pati atrodo, nejučiom žengs žingsnį ir eis pasivaikščioti po miestą.

Ir, žinoma, būtina aplankys sesę,  kuri savo žalius sidabro sijonus pasipustė Utenio aikštėje. Ši 12 metrų sidabrinė gražuolė  atkeliavo iš Vaikutėnų, Rimutės Sinkevičienės kiemo. Tokios gražios, puošnios ir išpuoselėtos Utenio aikštėje seniai nebuvo. Tikra svočia: plati, turtinga ir išsipusčiusi.

„Kalėdinė Utena” video:

Valkininkai.

Valkininkai (nuotr. Ramunė Mickevičienė)

Kalėdos – didžiausias stebuklas ir labiausiai laukiama metų šventė, kai norisi visiems dovanoti šilumą, dėmesį, meilę, susitelkti ir sukurti kažką prasmingo kartu. Todėl Valkininkų (Varėnos r.) kultūros centro direktorės Jolantos Molienės paskatinti kartu su miestelio bendruomene, dar nuo rugsėjo mėnesio ėmėsi svarstyti, kaip papuošti gražiausioms metų šventėms miestelio skverą ir Kalėdų eglutę, kad visi galėtų pasidžiaugti laukimo nuotaika ir pasigėrėti išgražėjusiu miesteliu.

Valkininkų gyventojai buvo pakviesti prisidėti finansiškai prie idėjų įgyvendinimo. Be galo džiaugiamės, kad prie šios iniciatyvos prisijungė ne tik Valkininkų, bet ir aplinkinių kaimų – Degsnių, Dargužių ir kitų vietovių – gyventojai. Tad dabar visi galime pasigerėti Valkininkų skverą puošiančia nuostabia septynių metrų žaliaskare.

Šilalė.

Šilalė (nuotr. We love Lithuania)

Gruodžio 4 d. sužibo šventiškai pasipuošęs Šilalės miestas. Šiemet įžiebimo šventė kitokia – gyventojai kviesti įžiebimą stebėti tiesioginės transliacijos metu, pasikeitė ir eglutės vieta. Anksčiau eglutė sužibdavo prie Šilalės kultūros centro, šiemet ji puošia Šilalės miesto skverą.

Kartu su Kalėdų seneliu jo kalėdiškai papuošta transporto priemone į įžiebimo šventę atvyko Šilalės rajono savivaldybės meras Algirdas Meiženis, Administracijos direktorius Valdemaras Jasevičius ir Šilalės miesto seniūnė Eglė Straukienė. Jie tiesioginę transliaciją stebėjusiems ir nedideliam būriui į įžiebimo šventę susirinkusių gyventojų linkėjo artėjančių švenčių laukti ramiai, viltingai, sutikti jas sveikiems.

Eglės įžiebimas palydėtas šventiniais fejerverkais. Po to Kalėdų senelis apvažiavo Šilalės miestą ir mojavo sutiktiems gyventojams.

Džiugu, jog tiesioginę eglutės įžiebimo transliaciją stebėjo išties nemažai gyventojų, sulaukta ir žinučių, kuriose dėkojama už galimybę stebėti šventės akimirkas net ir esant kitame Lietuvos gale.

Raseiniai.

Raseiniai (nuotr. We love Lithuania)

„Artėja pačios gražiausios metų šventės. Tiesa, kiek kitokios nei praėjusios, be mums įprasto kalėdinio šurmulio ir susibūrimų, tačiau taip pat laukiamos ir svarbios. Šiuo metu ypatingai svarbu neapleisti tikrosios Kalėdų esmės ir tokių bendražmogiškų vertybių, kaip meilė, atjauta,  tikėjimas ir viltis. Išsaugokime nuoširdų rūpestį vieni kitais, supratimą ir palaikymą. Išlikime stiprūs kartu bendrystėje ir vienybėje ir aš neabejoju, kad kitais metais didžiąsias metų šventes galėsime pasitikti būdami drauge“, – savo pranešime rašė Raseinių rajono savivaldybės meras Andrius Bautronis.

Šiais metais Raseinių rajono savivaldybė pristato interaktyvias atrakcijas pagrindinėse miesto aikštėse. Šalia eglės Nepriklausomybės gynėjų aikštėje yra įsikūręs Kalėdų paštas. Į stebuklingą pašto dėžę įmetus savo laišką, jis nukeliaus tiesiai pas Kalėdų senelį. Žemaičio aikštėje gyventojų lauks dar viena atrakcija – čia veikia unikali Kalėdų Senelio telefono būdelė, kurioje galima perduoti savo slapčiausią norą.

Kaišiadorys.

Kaišiadorys (nuotr. We love Lithuania)

Kaišiadorių miesto Teofiliaus Matulionio aikštėje įžiebta pagrindinė miesto eglė. Šių metų eglutės koncepcija susiejo Kūčių nakties slėpinį ir Kaišiadorių miesto 430-ąjį gimtadienį. Tokiu būdu skirtas dėmesys ne tik vienoms gražiausių metų švenčių, bet ir krikščioniškai Kaišiadorių miesto istorijai.

Viską suvienijanti muzika

Šiemet Kaišiadorių miestas švenčia 430-ąjį gimtadienį. Kaišiadoriečiai ir miesto draugai žino, kad miesto šventės pavadinimas „Skambėkit, Kaišiadorys“ byloja apie muziką, kuri skambėjo ir dar ne kartą skambės mūsų krašte. Muzikos grožis sujungia Kaišiadoris ir Kūčių naktį. Pats ryškiausias Kūčių nakties įvykis – tai vadinamosios Bernelių mišios, kurių metu prisimenama, kaip Viešpaties angelo paraginti piemenėliai nuvyko pasveikinti gimusį išganytoją ir visą šventąją šeimą.

Kaišiadorys (nuotr. We love Lithuania)

Lazdijai.

Lazdija (nuotr. We love Lithuania)

Švenčių laukimas juntamas ore: Nepriklausomybės aikštėje įsikūrė įspūdinga miesto eglė, Adolfo Ramanausko-Vanago aikštę išmargino išradingų įstaigų ir įmonių bei bendruomenių kolektyvų instaliacijos, pirmosios Kalėdinės puošmenos nušvito rajono gyventojų kiemuose bei namuose.

Besibaigiančius Tautodailės metus vainikuojanti eglė pasipuošė tautodailės raštų motyvais. Jie subtiliai mums primena iš kartos į kartą perduodamų papročių svarbą. Raštai senosiose lietuvių liaudies tradicijose – ne vien puošybos elementai. Kiekviename išaustame, nupintame, numegztame rašte, išdrožinėtoje verpstėje ar iš šiaudų surištame sode slypėjo daugybė prasmių ir linkėjimų: skalsos, gausos, sėkmės, darnos, apsaugos nuo pikto.

Anykščiai.

Anykščiai (nuotr. Jovita Uzdraitė)

Dėl paskelbtos ekstremalios situacijos ir karantino sąlygų gruodžio 5 dieną, šeštadienį, vykusio Anykščių miesto eglės įžiebimo ir Kalėdų rezidencijos atidarymo renginio veiklos buvo išskaidytos įvairiose miesto erdvėse ir tiesiogiai transliuojamos internetu. Renginys buvo mobilus.

Nuo 18 val. per miestą keliavo „Kalėdų rezidencijos traukinys“, kurio linksmas ir įvairiausiomis šviesomis spindintis bei šventine muzika skambantis sąstatas judėjo Anykščių gatvėmis, trumpai stabtelėdamas miesto mikrorajonuose. Sąstatui sustojus Kalėdų senelis iš tolo pasveikino jaukiai namuose laiką leidžiančius anykštėnus, koncertavo atviroje scenoje keliaujantys muzikantai. Kiekvieną pasirodymą papildė šviesos ir lazerių efektai.

Birštonas.

Birštonas (nuotr. Paulius Grigaliūnas)

Birštono kurorte jau galime džiaugtis spindinčiu šventiniu laikotarpiu – savaitgalį įžiebta atnaujinta ir švytinti Birštono eglutė, o netikėtai pasirodęs oreivių ugnies paradas nustebino ne vieną gyventoją ir miesto svečią. Nors eglutės įžiebimo šventės renginio dėl karantino nebuvo, šeštadienio vakarą birštoniečiai galėjo grožėtis įvairiose miesto vietose sutviskusiomis dekoracijomis ir stebėti išskirtinį renginį.

Oreiviai automobiliais su priekabomis judėjo miesto gatvėmis ir ugnies pliūpsniais linkėjo birštoniečiams gražaus ir ramaus artėjančių švenčių laukimo. Tūkstančiais tviskančių lempučių ir snaiges primenančių dekoracijų papuošta iš eglišakių suformuota žaliaskarė birštoniečius ir kurorto svečius džiugina J.Basanavičiaus aikštėje.

Kalėdos Birštone (Video): https://www.facebook.com/watch/?v=1841125589397533&t=8

Gargždai.

Gargždai (nuotr. We love Lithuania)

Klaipėdos rajono centre – Gargžduose – jau tvyro kalėdinė nuotaika – miesto aikštėje įžiebta eglė. Šiemet ji kaip niekad elegantiška, be to, ją supa net trys šviečiančios šokėjų figūros.Jaukią ir šventišką atmosferą kuria ir išskirtiniai gatvių papuošimai. 

Eglė – beveik 11 su puse metro aukščio karkasinė, kurią puošia 700 gyvų eglučių šakų. Kalėdinės šilumos žaliaskarei suteikia 800 metrų lempučių, 120 blyksčių, net 600 auksinių ir raudonų žaisliukų bei 40 raudonų medžiaginių kaspinų. 

Papuošta ir Savivaldybės aikštė. Medžiuose, kaip ir praėjusiais metais, žybsi lemputės, o aplink tradicinėmis spalvomis žibančią eglutę sukasi 3 šokančių porų figūros, kurių aukštis siekia 2 metrus. 

Šventinę nuotaiką kuria ir išskirtiniai gatvių papuošimai. Klaipėdos ir Kvietinių gatvėse pakabinti 52 stilizuoti miesto herbai, kurių aukštis – 1,7 m. Įdomu tai, kad Gargždų herbas puikiai tinka Kalėdinei nuotaikai kurti, nes jo viduryje – žalias vainikas. Šie gatvių papuošimai mieste įsižiebs ir valstybinių švenčių metu. 

Gargždai (nuotr. We love Lithuania)

„Šiemet Gargždų eglutė išskirtinai šilta, jauki, net kvepianti Kalėdomis. Papuoštos miesto erdvės taip pat kurią malonią ir lengvą šventinę nuotaiką. Tikiuosi, kad gargždiškiai ir miesto svečiai eglute grožėsis atsakingai, o šis šventinis laikotarpis įkvėps gerumui, ramiam švenčių laukimui“, – teigia Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Rokiškis.

Rokiškis (nuotr. We love Lithuania)

Rokiškis įsiliejo į gražiausių mtų švenčių laukimą ir Nepriklausomybės aikštėje iškilmingai įžiebė eglutę. Iš Rokiškio kilęs ir šiuo metu per Lietuvą jau keliaujantis vyriausiasis senelis Kalėda, įsikūręs paslaptingoje vietoje, miesto gyventojus šiemet sveikino virtualiai – nuotolinį renginį rokiškėnai galėjo stebėti tiesioginės transliacijos metu.

„Šiemetinė eglutės įžiebimo šventė išskirtinė tuo, kad ji sujungė visuose Lietuvos ir viso pasaulio kampeliuose pasklidusius rokiškėnus – jei pandemija jaukia jų planus šventėms grįžti namo, jie tai galėjo padaryti bent virtualiai – pabūti savo mieste, savo namuose. Labai stengiamės, kad šiemet šventės būtų ne mažiau šventiškos jaukiai įsitaisius ant sofos, tad dar iki eglutės įžiebimo visos miesto kultūros įstaigos rokiškėnus džiugino neišeinant iš namų. Įžiebus eglutę, virtualūs siurprizai nesibaigia – kasdien siųsime virtualius muzikinius sveikinimus, kiekvieną sekmadienį transliuosime adventinius vargonų koncertus“, – pasakoja Rokiškio kultūros centro direktorė Vaiva Kirstukienė.

Eglutės įžiebimo šventę penktadienio vakarą lydėjo gyvieji paveikslai, įkurdinti skirtingose miesto vietose – visi jie buvo parodyti tiesioginės transliacijos metu. Šalia Kalėdų eglės įsikūręs paveikslas buvo skirtas mažiausiems rokiškėnams, dar vienas spalvingas gyvasis paveikslas suspindo Savivaldybės aikštėje, o šalia Rokiškio krašto muziejaus polonezo ritmu pradėti šventes kvietė trečiasis gyvasis paveikslas – grafų Kalėdos. Šis dvaras, kuriame įsikūręs muziejus, kasmet tampa vieta, kurioje po eglės įžiebimo šventės apsigyvena senelio Kalėdos brolis ir visą mėnesį ten laukia svečių.

Rokiškėnai visas vietas galėjo virtualiai aplankyti tiesioginės transliacijos metu, o nekantriausiems, kurie būtinai norėjo viską apžiūrėti gyvai, buvo sudarytos sąlygos tai daryti pravažiuojant automobiliu ir nesibūriuojant. Išskirtinai tik namų ekranuose vaikai galėjo pamatyti patį Kalėdą, o mamytės ir tėveliai sužinojo, ką visai šeimai net tokiu neįprastu metu siūlo kalėdinis Rokiškis. Beje, senelis Kalėda pažadėjo, kad tie, kurie šventė namie saugodami save ir kitus arba nelipo iš automobilių ir nesibūriavo miesto aikštėse, gaus didesnes Kalėdines dovanas.

Sekantis gražiausių miestų eglučių dešimtukas: https://welovelithuania.com/graziausios-lietuvos-eglutes-antrasis-top10/

Parašykite komentarą

Rėmėjai