Svetur gyvenančių lietuvių šventės: nuo indėniškos lašišos ir deficitu tapusios silkės iki naujų tradicijų

12/30/2020

Nors pandemija šiemet pakoregavo bene visų šventinius planus, pasaulio lietuviai kasmet susiduria su iššūkiu, kaip sukurti tradicines šventes sau ir artimiesiems svetur. Kaip LRT.lt sakė skirtingose šalyse gyvenantys tautiečiai, šiemet Kalėdos yra prasmingesnės ir teikia vilties, kurios reikėjo ištisus metus.

Susitiks ir virtualiai

Kaip pasakoja Čilėje gyvenanti Adriana Giedrė Barkauskaitė, kaip ir visame pasaulyje, Čilėje šventės šiemet – visai kitokios. Dauguma šeimų planuoja susitikti arba virtualiai, arba mažais būreliais. Tiesa, dažniausiai atviroje erdvėje, nes Čilėje šiuo metu karšta vasara.

Pašnekovė sako, kad ir Čilės lietuvių bendruomenė rado būdą, kaip COVID-19 pandemijos metu drauge paminėti Kūčias ir Kalėdas: ruošė virtualų Kūčių stalą su visais tradiciniais patiekalais, o Kalėdų proga surengė kalėdinę loteriją ne tik Čilės lietuviams, bet ir čiliečiams. Nugalėtojo laukė šiaudinis rankų darbo eglutės žaisliukas.

Šiaudiniai eglutės žaisliukai

Pati A. G. Barkauskaitė šeimoje taip pat nepamiršta lietuviškų tradicijų. „Kūčioms kiekvienais metais su dukra kepame naminių aguoninių kūčiukų, nes Čilėje jų neįsigysi, ir meduolinių sausainių. Kita lietuviška Kalėdų tradicija, kurios labai laikomės, – dovanų radybos Kalėdų rytą.

Šios tradicijos ypač griežtai laikosi mūsų dukra Oktavija. Pasak jos, čilietiška tradicija keistis dovanomis Kūčių vakarą sugadina visą laukimo džiaugsmą. Tad kantriai laukiame Kalėdų Senelio Kalėdų rytą paliktų dovanų“, – pasakoja pašnekovė.

Kita Čilėje gyvenanti lietuvė Inga Padumytė sako, kad vasaros karštis kartais neleidžia pajusti lietuviškų Kalėdų ramybės ir jaukumo, tačiau ji taip pat stengiasi nepamiršti lietuviškų papročių.

„Kartais sunku pritaikyti mūsų tradicinio Kūčių stalo ypatybes prie čilietiškų tradicijų, todėl turime kurti naujas. Manau, mano čilietiškos šeimos nariai neatleistų, jeigu nepagaminčiau juodos duonos mišrainės su sūriu. Ir šiais metais bandysiu nustebinti lietuvišku medaus tortu ir kučiūkais“, – pasakoja I. Padumytė.

Kūčių stalo valgiai

Kūčiukai atkeliauja paštu

26 metus JAV gyvenantis Laurynas R. Misevičius pripažįsta, kad šios šventės išsiskiria iš visų, nes JAV, kaip ir visas pasaulis, yra sukaustytos COVID-19 pandemijos. Lietuvis su šeima šventes sutiks Osvego ežero miestelyje, į kurį persikėlė Padėkos dienos savaitgalį, kai amerikiečiai rinkosi prie šventinio stalo su artimaisiais.

Laurynas R. Misevičius / Asmeninio albumo nuotr.

„Tačiau mums Kalėdos svarbesnės, o tokias tradicijas atsivežėme kartu su savo bagažu iš Lietuvos. Dažniausiai prieš Kalėdas organizuodavome lituanistinės mokyklos auklėtinių pasirodymą – „Kalėdinę eglutę“, bet šiais metais visose lietuviškose bendruomenėse dėl tų pačių priežasčių nieko panašaus nebuvo, vaikai žiūrėjo nufilmuotus spektakliukus iš Lietuvos per „Zoom“.

Visgi tam tikri dalykai išliko ir per globalią pandemiją. Esame be galo dėkingi kunigui Tomui už kalėdines pamaldas Groto šventovėje lietuvių kalba. Jis, nepaisant visų kelioninių suvaržymų, specialiai atskrido iš savo parapijos Los Andžele. Jo dėka turėsime ir kalėdaičių, o kūčiukų išsikepsime patys. Galbūt laiku pasieks ir siuntinukas iš Kauno – mūsų tėveliai pasirūpino tuo iš anksto“, – pasakoja pašnekovas.

Lauryno R. Misevičiaus šventinė akimirka / Asmeninio albumo nuotr.

Laikosi senųjų tradicijų

Jis sako, kad šeima neįsivaizduoja švenčių be jaukumo suteikiančios augintinės Liepos, o Kūčių vakaro – be tam tikrų tradicijų, kurias įsiminė dar vaikystėje.

„Kūčių vakarą tyliai susėdę prie 12 patiekalų, kuriuose būtinai bus laukinių Oregono ir Vašingtono grybų bei indėniškos lašišos, klausydami giesmės „Šventąją naktį“, prisimename visus, pasilikusius gimtinėje, taip pat išėjusius anapilin, jiems būna paliktos papildomos tuščios lėkštutės. Nuo vaikystės tikėjau, kad jie mus aplanko šventąją naktį ir prisėda prie to paties stalo“, – pasakoja L. R. Misevičius.

Visiems pasaulio lietuviams jis sako norintis perduoti linkėjimų iš tolimųjų Portlando apylinkių ir linkintis gražaus kalėdinio laikotarpio.

Kalėdos / E. Blaževič/LRT nuotr.

Visą straipsnį skaitykite LRT.lt

Parašykite komentarą

Rėmėjai