Cepelinų dienai – skaniausių cepelinų receptas

02/06/2021

Cepelinai – tikras lietuviškos virtuvės pasididžiavimas, neįprasta forma ir spalva gąsdinantis užsieniečius, tačiau toks artimas ir malonus lietuvių skoniui. Bulvių kukulius su mėsa lietuviai, išmokę iš vokiečių, pradėjo lipdyti tik prieš 100 metų, tačiau šis patiekalas netruko išpopuliarėti. Jie tapo tokie populiarūs, kad kiekvienais metais pirmąjį vasario sekmadienį švenčiama Pasaulio Cepelinų Diena. 

Šiandien egzistuoja gausybė cepelinų virimo būdų – žalios bulvės ne tik trinamos, bet ir tarkuojamos, maišomos su virtomis arba su varške, manų kruopomis, formuojami cepelinai su įvairios mėsos, varškės, grybų įdarais. Kad įtiktume kiekvienam skoniui, pateiksime kelis pačius geriausius cepelinų virimo receptus.

Tarkio paruošimas

Pagrindinė ir pati svarbiausia cepelinų dalis – bulvių tarkis. Jis turi būti pakankamai tvirtas, kad cepelinai „neišsileistų“ verdant, tačiau tuo pat metu ir minkštas bei purus, kad būtų malonu valgyti. Taip pat svarbu, kad bulvės nepatamsėtų ir atrodytų skaniai ir patraukliai. Cepelinams skirtose bulvėse turi būti pakankamai tarkį „surišančio“ krakmolo. Amerikoje labiausiai cepelinams tinkama IDAHO bulvių rūšis, nes jos krakmolingiausios. Jeigu bulvės jo stokoja, tai į tarkį papildomai įdėkite porą šaukštų krakmolo, krakmole galite pavolioti suformuotus cepelinus, šaltame vandenyje ištirpintą krakmolą arba nuspaustą bulvių sunką su krakmolo likučiais galite supilti į puodą su verdančiu vandeniu. Žalios bulvės dažniausiai maišomos su virtomis (įprastai naudojama 1 dalis virtų ir 3 dalys šviežių bulvių), tai cepelinams suteikia minkštumo, purumo. Bulves būtinai virkite su lupenomis, atvėsinkite ir tik tuomet sutrinkite, taip išsaugosite bulvėse esantį krakmolą.

Ruošdami cepelinus žalias bulves nuskuskite ir sutrinkite arba smulkiai sutarkuokite. Norėdami, kad tarkis nepatamsėtų, į bulves įtarkuokite porą svogūnų arba į sutarkuotas bulves nedelsiant įmaišykite šiek tiek citrinos sulčių arba sutrinkite vitamino C tabletę. Tarkį nuspauskite per tankų audinį (idealiai tiks sūrmaišis, tačiau jį galite pakeisti keliskart sulenkta marle). Tiks nuspausdami nepersistenkite, nes tarkis turi išlikti vos drėgnas, tuomet išvirę cepelinai bus minkštučiai. Žinoma, jeigu skysčio liks per daug, tai cepelinai neišlaikys formos, suvirs į košę. Nuspausto skysčio neišpilkite, palaukite, kol jame nusistovės krakmolas ir jį grąžinkite į tarkį, o likusias sultis su krakmolo likučiais supilkite į vandenį, kuriame virsite cepelinus. Nuspaustą tarkį sumaišykite su sumaltomis ar sutrintomis virtomis bulvėmis. Cepelinų tarkį pagardinkite druska ir lengvai perminkykite, tačiau nepersistenkite, perminkyta masė suskystės, cepelinus formuoti bus sunku, tikėtina, kad jie suvirs.

Žinoma, galite ruošti ir ypač minkštus, burnoje tiesiog tirpstančius virtų bulvių cepelinus, kurių tarkis „sutvirtinamas“ manų kruopomis (1 šaukštas manų kruopų 100 g virtų bulvių) ir keliais šaukštais krakmolo.

Tarkiui jums reikės:

4 kg bulvių (1kg. išvirti su lupena, 3kg. sutarkuoti);

1 didelio svogūno; 

1 vitamino C tabletės/ šlakelio citrinų sulčių;

žiupsnelio druskos.

Įdaras

Cepelinai gali būti ruošiami su daugybe įvairiausų įdarų – tadiciškai naudojamas kiaulienos faršas, bet jei norite mažiau riebaus įdaro, pasirinkite kiaulienos ir jautienos mišinį. Daugelis mėgsta įprastus ar virtų bulvių cepelinus su varške ir peletrūnais arba mėtomis. Cepelinai taip pat gaminami su grybų ar kepenėlių įdarais. Kad ir kokį cepelinų įdarą bepasirinktumėte, svarbu, kad jis būtų pakankamai drėgnas. Cepelinams labiau tiks riebesnė mėsa ar varškė (pastaroji kartais maišoma su spirgučiais), įdarui drėgmės taip pat suteiks smulkiai pjaustytas šviežias ar pakepintas svogūnas. Įdarą būtinai pagardinkite prieskoniais ir kvapniomis žolelėmis. Mėsa tradiciškai gardinama druska, pipirais, mairūnu, o varškė, kaip jau minėjome, peletrūnu arba mėtomis. Žinoma, galite išbandyti ir kitokius, jums labiausiai patinkančius prieskonių derinius.

Kiaulienos įdaras

1 kg kiaulienos faršo; 

2 nedidelių svogūnų;

pagal skonį druskos, pipirų;

aliejaus kepimui (jeigu kepinsite svogūnus).

Varškės įdaras

300 g sausos varškės;

1 kiaušinis;

1 šaukštas grietinės; 

20 g lašinių;

20 g sviesto;

0,5 šaukštelio peletrūno ar mėtų; 

druskos pagal skonį. 

Grybų įdaras

300-350 g virtų grybų (geriausia naudoti miško grybus, bet tiks ir pievagrybiai);

1 svogūnio (pakepinti);

1 kiaušinis;

2 šaukštai džiūvėsėlių;

100 g lašinukų (pakepinti);

druskos;

maltų juodųjų pipirų; 

trupučio aliejaus svogūnams pakepinti.

Pakepinti lašinukai ir grybai sumalami mėsmale, sudedami susmulkinti pakepinti svogūnai, kiaušinis, džiūvėsėliai. Viskas gerai sumaišoma.

Cepelinų formavimas ir virimas

Cepelinus patogiausia formuoti drėgnomis rankomis. Paimkite šiek tiek tarkės, suplokite paplotėlį, dėkite įdaro ir delnais užspauskite kraštus. Paruoštą cepeliną dar „paglostykite“ drėgnomis rankomis, kad jis būtų lygesnis ir gražesnis. Jeigu iškart ruošiate cepelinus su kelių skirtingų rūšių įdarais, tai labai patogu formuoti skirtingus kukulius. Pavyzdžiui, cepelinus su mėsos įdaru galite daryti tradicinės, pailgos formos, o su varške – apvalius, lyg kamuoliukus. Jeigu baiminatės, kad bulvėse krakmolo labai nedaug, kad verdantys cepelinai „išsileis“, juos galite pavolioti krakmole.

Cepelinams užkaiskite didelį puodą su pasūdytu vandeniu. Į vandenį supilkite skystį, kuris liko nuspaudus cepelinus ir į tarkę nupylus nusistovėjusį krakmolą. Šiose bulvių sultyse yra krakmolo likučių, kurie sutvirtins verdančius cepelinus. Vėlgi, jeigu bulvėse krakmolo mažai, į verdantį vandenį įpilkite stiklinę vandens su šaukštu ištirpinto krakmolo. Cepelinus į verdantį vandenį dėkite atsargiai (juos patogu įsidėti į didelį šaukštą ir panardinti į puodą), po vieną, sudėję visus cepelinus šiek tiek pasukiokite puodą, kad kukuliai neprikibtų prie dugno, nesuliptų tarpusavyje. Virimo metu puodą taip pat kelis kartus pasukiokite, kad cepelinai išvirtų tolygiau. Suformuotus cepelinus virkite apie 20 min. Cepelinams pakilus į viršų ugnį sumažinkite. Išvirusius cepelinus išgriebkite ir iškart tiekite. Jeigu cepelinus skanausite truputį vėliau, tai juos palikite vandenyje, kuriame virė.

Padažai ir pagardai

Cepelinai tradiciškai tiekiami su spirgučiais ir grietine, tačiau egzistuoja daug šio padažo variacijų. Lašinukai ar rūkyta šoninė spirginama su svogūnais, kepimo pabaigoje įdedami keli šaukštai grietinės. Prie cepelinų taip pat puikiai tiks pievagrybių (ar kitų sezoninių miško grybų) padažas – smulkiai pjaustytus svogūnus bei grybus pakepinkite svieste, kepimo pabaigoje įdėkite grietinės ar įpilkite šlakelį riebios grietinėlės. Cepelinus su varške ar virtų bulvių cepelinus ypač tinka tiekti su sviesto ir grietinės padažu. Norėdami pasiruošti šį padažą, keptuvėje išlydykite gabalą sviesto, įdėkite keletą šaukštų grietinės ir maišant keletą minučių pakaitinkite. Į dar karštą padažą galite įmaišyti saują smulkintų krapų.

Tik nepamirškite į savo cepelinų puotą pasikviesti draugų ar kaimynų!

Skanaus!

Parašykite komentarą

Rėmėjai