Visuotinei pandemijai tęsiantis, ėmėme ilgėtis įvairiausių veiklų. Pasiilgome bendravimo, ilgų pokalbių, o labiausiai – gyvo kontakto. Ką jau kalbėti apie artimuosius, draugus ir pažįstamus, gyvenančius už Lietuvos sienų, kurių nematėme savaitę, dvi, o gal mėnesį ar pusę metų.

Gyvos veiklos, renginiai, dirbtuvės ir susitikimai persikėlė į įvairias platformas internete. Vilniaus lietuvių namų Užsienio lietuvių švietimo skyrius vasario 22 d. organizavo kūrybinių darbų-palinkėjimų Lietuvai konkursą „Lietuva mano širdyje“. Konkursas skirtas tarptautinei gimtosios kalbos dienai paminėti, o kas labiau gali suvienyti po pasaulį išsibarsčiusius lietuvius nei lietuvių kalba?

Konkurse užsienio lietuviškų mokyklų mokiniai turėjo galimybę laisvai pasirinkti kūrybinio darbo formatą, stilių, pateikimo būdą, tačiau palinkėjimas turėjo skambėti ar būti užrašytas lietuvių kalba. Buvo sulaukta įvairiausių darbų – piešinių, laiškų, eilėraščių, kryžiažodžių, nuotraukų ir vaizdo įrašų iš netikėčiausių pasaulio kampelių, kuriuos naudojantis vaizdo konferencijų ir pokalbių platforma „Zoom“ vertino kompetentinga komisija.

Konkursas sulaukė didžiulio susidomėjimo, jame dalyvavo per 170 mokinių iš 19 užsienio lietuviškų mokyklų – Punsko Dariaus ir Girėno pagrindinės mokyklos (Lenkija), Pelesos vidurinės mokyklos lietuvių mokomąja kalba (Baltarusija), Rasos lituanistinės mokyklos (Jungtinės Amerikos Valstijos), Kaliningrado miesto L. Rėzos vardo lituanistinės sekmadieninės mokyklos, Sovetsko 3-čiosios pagrindinės mokyklos (Rusija, Kaliningrado sritis), Drammen‘o lituanistinės mokyklos „Žilvinas“ (Norvegija), Seinų lietuvių „Žiburio“ mokyklos (Lenkija), Lituanistinės šeštadieninės mokyklos „Saulėtas krantas“ (Jungtinės Amerikos Valstijos), Kolorado lituanistinės mokyklos (Jungtinės Amerikos Valstijos), Punsko Kovo 11-osios bendrojo lavinimo licėjaus (Lenkija), Vidugirių pagrindinės mokyklos (Lenkija), EC Lighthouse lituanistinės mokyklos (Jungtinė karalystė), Rygos lietuvių vidurinės mokyklos (Latvija), San Francisco lituanistinės mokyklos ,,Genys” (Jungtinės Amerikos Valstijos), Vasario 16-osios gimnazijos (Vokietija), Vasario 16-tosios gimnazijos šeštadieninės mokyklos (Vokietija), Bostono lituanistinės mokyklos (Jungtinės Amerikos Valstijos), Bergeno Europos mokyklos (Nyderlandai), Rimdžiūnų vidurinės mokyklos lietuvių mokomąja kalba (Baltarusija).

Darbai buvo vertinami tam tikrose – amžiaus (1–4 kl., 5–8 kl., 9–12 kl.) ir kūrybinių darbų formato (piešinių, laiškų ir eilėraščių bei vaizdo sveikinimų), – grupėse. Kadangi sulaukta labai daug gražių ir kūrybiškų darbų, komisija nusprendė skirti ne tik prizines vietas, bet ir nominacijas – nuotaikingiausio, kūrybiškiausio, simpatiškiausio, linksmiausio, nuoširdžiausio piešinių, patriotiškiausio linkėjimo, originaliausio, nuotaikingiausio vaizdo sveikinimų, pilietiškumo ir tradicijų puoselėjimo. Nugalėtojai ir nominuotieji apdovanoti padėkomis.

Vilniaus lietuvių namų Užsienio lietuvių švietimo skyrius nuoširdžiai džiaugiasi ir sveikina tokį gausų dalyvių būrį ir juos paruošusius mokytojus. Galime pasidžiaugti, kad lietuvių kalba vienija visame pasaulyje gyvenančius lietuvius ir vis dar išlieka tapatybės pagrindu.

Originalus straipsnis publikuotas internetinėje svetainėje: www.svietimonaujienos.lt

Parašykite komentarą

Rėmėjai