San Francisko „Genio” lituanistinės mokyklos mokiniai mokslo metus baigė iškilmingai

05/19/2021

Virtualūs San Francisko GENIO mokslo metai

Gegužės 15 dieną Genio mokinukai ir jų tėveliai rinkosi prie plačiųjų ekranų į paskutinį šių metų bendrą zoom susitikimą. Tiesiog neįtikėtina, kad šie metai taip greit prabėgo. Rodos ką tik mokytojos rinkosi aptarti kaip reikės šituos mokslo metus dirbti virtualioje erdvėje, o čia tik apsisukom ir jau visi metai už mūsų nudardėjo. O kokie gi tie metai buvo? Ogi be galo įvairūs, be galo turiningi, be galo garsūs ir, be abejo, be galo sunkūs. 

Metų pradžioje buvo daug neaiškumų kaip reikės dirbti, kaip reikės mokinius suburti prie kompiuterio ekranų, kaip reikės juos išlaikyti susidomėjusius ir žingeidžius. Juk visi mokiniai visą savaitę jau praleisdavo besimokantys virtualioje erdvėje jų paprastose mokyklose, o šeštadieniais dar prisijungti prie Lituanistinės mokyklos pamokų tikrai buvo iššūkis. Na ir ką gi, įveikėme. Visi prisijungė, visi susitelkė savo klasėse, visi mokėsi ir visi džiaugėsi, kad visgi tai įmanoma.

Įdomu tai, kad pandemija nors ir daugeliui sutrukdė gyventi kasdienį gyvenimą, visgi suteikė ir galimybę tiems, kurie šalia neturi lituanistinės mokyklos, prisijungti prie mūsų šeštadieninių pamokų ne tik iš aplinkinių mietų, bet netgi iš Arkansaso. Tuo pačiu turėjome ir galimybę turėti mokytoją kuri praleido savo šeštadienio vakarus dirbdama nuotoliniu būdu iš Lietuvos, o meno pamokos vyko iš Los Andželo. Pasirodo radome išeitį nes sudėtingoje situacijoje. 

Prasidėjus metams visos mokytojos šauniai būrėsi į seminarus, aktyviai dalinosi savo medžiaga su visomis kolegėmis, padėjo daugeliui vaikų iškilus įvairiems klausimams, atidavė savo laiką ir energiją mokyklos gerovės kūrimui, vaikų interesų skatinimui ir meilės lietuvių kalbai sklaida. Be galo džiaugiamės mūsų mokyklos kolektyvu. 

Na o paskutinį mokyklos šeštadienį visi vaikai ir šeimos dalinosi bendros paskutinės pamokos metu jau nuveiktais savo darbais, piešiniais, laimėtais konkursais, gražiais pasisakymais, kurių kiekvienas buvo padėka vieni kitiems už nuostabius darbus nuveiktus kartu, už pagalbą vieni kitiems, už paramą ir palaikymą. Juk kiekvieno mūsų įnašas ir yra kertinis mūsų mokyklos pamatas. 

Šie metai buvo tikrai turtingi mūsų mažoje Genio mokykloje. Mūsų mokyklos vedėja ir mokytoja Aiste Solly buvo apdovanota JAV LB Švietimo Tarybos vienkartine paskatinama premija už mokytojų seminarų rengimą apie mokymą virtualioje erdvėje, kuriuose susiburdavo mokytojos ne tik iš JAV lituanistinių mokyklų, bet ir iš kitų šalių. Esame dėkingi Auksei Motto ir visai Švietimo Tarybos komandai už pastangų pripažinimą ir jų skatinimą. Tai suteikia dar daugiau noro tobulėti ir dalintis savo sukauptomis žiniomis. 

Mūsų nuostabioji šokių ir kultūros mokytoja Vanesa Kaselionis šiais metais gavo Gintarinio obuoliuko premiją kurią skiria JAV LB Švietimo Tarybą už nusipelniusį darbą Lituanistinėse mokyklose. Vanesa Genio mokykloje pradėjo dirbti kai joje tebuvo vos 5 mokinukai ir užaugino jau ne vieną kartą. Ji yra mūsų mokyklos širdis ir gyvybės šaltinis. Jos dėka mūsų šventės yra praturtintos šokiais, dainomis, vaidinimais ir įvairiomis šventėmis. Didžiuojamės ir džiaugiamės Vanesa. 

Daugelis mūsų mokinių su dideliu entuziazmu šiais metais dalyvavo įvairiuose konkursuose, kuriuos organizavo ne tik JAV LB Švietimo Taryba ir Lietuviu Fondas, bet ir įvairios, Lietuvoje veikiančios organizacijos. Vaikai turėjo galimybę parodyti savo talentą ne tik piešimo bei rašymo konkursuose, bet ir pasitelkiant įvairias skaitmenines technologijas. Džiaugiamės, kad įvairios organizacijos suteikia mums galimybę tobulėti ir išreikšti savo meilę Lietuvai įvairias būdais. 

Gaila, kad šiais metais nei viena pamoka neįvyko mokyklos patalpose ir vaikai neturėjo galimybės kartu šokti, dainuoti, pasišnekėti gyvai ar tiesiog pabūti kartu klasėse. Džiaugiamės, kad visgi mums pavyko labai sėkmingai susiburti virtualioje erdvėje ir įveikti visus sunkumus, kuriuos mums pateikė šie metai. 

Na o po paskutinių pamokų virtualioje erdvėje gegužės 15 dieną, mūsų graži mokyklos bendruomenė susirinko į šventinę iškylą gegužės 16 dieną ir trankiai atšventė mokslo metų pabaigą jau gyvai. Džiaugiamės, kad visi mūsų mokyklos bendruomenės nariai atsakingai žiūrėjo į aplink mus vykstančius įvykius ir neskubėjo burtis į šventes. Susiklosčiusi situacija privertė mus visus sustoti, bet mokslo dėka, vėl galėjome susiburti kartą šiais metais bent trumpam susitikti ir atšvęsti sudėtingų mokslo metų pabaigą gyvai. 

Nors ir dieną prieš visi susibūrėme virtualioje erdvėje, gyvai būti kartu tiesiog nepakeičiamas jausmas. Visi vaikai ir jų tėveliai buvo išsiilgę vieni kitų, gyvo bendravimo, gyvos šventės ir noro pasidžiaugti vienas kito pasiekimais. Gyvai diplomai buvo išdalinti visiems dalyvavusiems vaikams, na o mūsų šių metų abiturientai buvo ypatingai pagerbti mokyklos baigimo diplomais bei dovanomis. Norime pasidžiaugti, kad visi trys mūsų abiturientai šiais metais sėkmingai išlaikė Lietuvos Nacionalinės Švietimo Agentūros organizuojamą kalbų lygio nustatymo egzaminą. Egzaminą taip pat sėkmingai išlaikė ne tik šių metų baigiamoji klasė, bet ir mokiniai, kurie mūsų mokyklą baigė jau praėjusiais metais. Dėl susiklosčiusios situacijos paarėjusiais metais egzaminas buvo atšauktas.  Todėl mums tai buvo dar didesnė šventė, nes net 11 mūsų mokinių laikė ir sėkmingai išlaikė egzaminą A2-B1 lygiais. 

Iškylos dieną diplomai buvo išdalinti, mokytojos turėjo galimybę apkabinti kiekvieną savo mokinuką, padovanoti jiems mažas dovanėles, išlydėti kiekvieną į vasaros glėbį. Tėveliai taip pat būrėsi vienas prie kito pasiilgę lietuviško bendravimo, pasidalinti metų įspūdžiais, tiesiog pabūti drauge. Prisiminus mūsų ankstesnius metus kai dar rinkomės į klases gyvai, dažnai vaikams jau užsidarius klasėse, tėveliai iš mokyklas niekur neskubėdavo, o dar nemažai laiko praleisdavo besikalbėdami mokyklos teritorijoje. Juk esame ne tik mokinių tėvai, bet ir bendruomenė. Kiekvieno, kad ir mažas įnašas po truputį suklijuoją ją, o kai jau esi jos dalis, norisi joje ir būti. Juk patys ją statome. 

Visi mokinukai buvo sutikti po tautinės juostos tuneliu ir su varpelių skambesiu, išlydint juos visus į vasaros nuotykius. Diplomų ir apdovanojimų gausa šiais metais mus pačius nustebino. Turime tiek daug gabių, talentingų, entuziastingų mokinių, kurie nori dalyvauti įvairiuose konkursuose, nori skelbti Lietuvos vardą garsiai ir visur, nori būti išgirsti ir pamatyti. Mes stiprūs, nes esame viena didelė ir garsiai plakanti širdis. 

Mokytojų entuziazmo ir energijos dėka, šie metai įeis į mokyklos istoriją kaip vieni sunkiausių metu, bet tuo pačiu ir turiningiausių. Tikimės, kad 2021 rugsėjo mėnesį susitiksime klasėse gyvai. Gero vėjo!

Ačiū mūsų mokytojoms, tėvams ir visiems vaikams už kantrybę šiais metais. Buvo ir sunku ir smagu. Džiagiamės visa mūsų bendruomene ir tikimės susitiksime rudenį jau klasėse. 

Parašykite komentarą

Rėmėjai