Karjeros kelias užsienyje: kaip ateina sėkmė

08/13/2021

Jau nebestebina dažni pasakojimai apie lietuvių emigraciją, sėkmingas ir nelabai susiklosčiusias karjeras. Vis dėlto šias dvi istorijas pasirinkome dėl neįprastos naujo gyvenimo geografinės krypties. Juk ne dažnam lietuvaičiui kirpėjui tenka kurti savo karjerą Amerikoje ar Vokietijoje. Svarbiausia, kad sugebėta perprasti vietinį koloritą ir rasta naujų kūrybos galimybių.

Eglė Macienė, jau dešimtmetį gyvenanti Kalifornijoje, tiki, kad taip buvo lemta ir sudėliota. Atvykusi pas artimuosius ji liko pradėti naujo etapo tiek karjeroje, tiek gyvenime. Laikotarpis, praleistas Klaipėdoje grožio salone „Viva“, užaugino kūrybingą, aukštos kvalifikacijos plaukų meistrę. Eglė iki šiol sentimentaliai mena šį etapą, buvo nuostabu mokytis. Ji yra dėkinga salono įkūrėjai Viktorijai Vaišvilaitei už atskleistą nuostabų grožio pasaulį. Tačiau atėjo metas, kai teko atsidurti kitoje aplinkoje, atrasti naujų kultūrinių skirtumų ir gražią Baltijos jūrą iškeisti į gražų Ramųjį vandenyną.

Nebuvo minties, kad darbo ieškosi ne tik kaip grožio specialistė?

Tikrai ne, per daug myliu savo darbą, galimybę suteikti naują įvaizdį, naujų emocijų moterims. O čia dar skirtingų kultūrų tipažai – azijiečiai, afroamerikiečiai, visi išskirtinių bruožų, juos reikia suprasti, įsisavinti kiekvieną subtilumą. Aš čia jau dešimt metų, bet dar vis reikia mokytis ir mokytis.

Dirbi salone „Cristophe Beverly Hills“, kuris populiarus jau tris dešimtmečius grožio industrijoje. Kaip pavyko įsidarbinti prabangiame salone?

Kadangi mano mentalitetas lietuviškas, buvo sunku suprasti, kad reiks dėti kitokių pastangų. Pradėjau rengti savo darbų reziumė, man padėjo vietinis žinomas meistras, kuris, pamatęs mano darbus, buvo tikras, kad aš paprastame salone nepritapsiu. Jis buvo tvirtai įsitikinęs, kad reikia ieškoti salono, kur yra terpė kūrybai. O kūrybingai dirbti daugiau galimybių yra kuo arčiau Holivudo, ten žmonės atviresni naujoms tendencijoms, išskirtiniems įvaizdžiams. Taip aš su tuo segtuvu ir ėjau per salonus, prisistatinėjau, žiūrėjau, kaip kas dirba. Konkurencija labai didelė ir jei nori patekti ten, kur nusižiūrėjai, reikia pastangų.

Tai, kad sėkmingai darbuojiesi, rodo, jog pastangos buvo tikslingos. O kokia buvo pati pradžia?

Parodyta mano darbų knyga nepapirko, Cristophe´as tik pažymėjo, kad prisistatymus moku daryti, bet svarbiausia, kaip atlieku darbą realiai. Paprašė atsivesti klientę ir padaryti kirpimą bei sušukavimą. Padariau, kaip bosas prašė, tada jis pradėjo tikrinti kiekvieną skirstymą, sruogą. Daugiau nei dešimtmetį dirbusi kirpėja stovėjau kaip pirmokė, šiurpuliukai bėgiojo per visą kūną. Tik išgirdusi Cristophe´io klausimą „Kada nori pradėti dirbti?“ – supratau, kad prasideda naujas mano gyvenimo etapas. Čia jie yra atviri, bet viskas priklauso nuo tavęs, kaip elgiesi tiek realybėje, tiek socialinėje erdvėje. Tik stengdamasis gali ištobulinti įgūdžius, tinkančius aukščiausio lygio salonui. Čia lankosi politikai, aktoriai, žinomi veikėjai – tai daugiakultūrė aplinka, daug privatumo. Turi perprasti, kaip su kuo bendrauti. O dar ir kalba juk ne gimtoji, reikia viską tobulinti. Per dvejus metus žingsnis po žingsnio tikrai buvo nelengva suburti savo klientų būrį. Visada jaučiau salono palaikymą, visi stengiasi, kad klientas būtų patenkintas.

Ar kūrybinė terpė tiko tavo saviraiškai?

Nuolat ieškau naujų idėjų, svarstau, iš ko semtis įkvėpimo. Mokiausi profesionalios fotografijos, dizaino – tai padeda man tapti geresne specialiste suteikiant paslaugą. O turint galimybę dirbti fotosesijose, renginiuose, mados savaitėse kūrybiškumui pasireikšti ribų nėra. Esu dėkinga ir už susiklosčiusią situaciją, kai galiu ir dalintis savo žiniomis. Laimėjusi vienos Italijos kosmetikos gamintojo konkursą, tapau jų technologe, tad dabar įvairiose valstijose vedu seminarus. Tikiu, kad esu būtent ten, kur šiuo metu man lemta, bet visada žinau, kad pokyčiai įmanomi ir reikalingi.

nuotr. asmeninio archyvo
nuotr. asmeninio archyvo

Visą straipsnį skaitykite www.hairprof.lt

Parašykite komentarą

Rėmėjai