LT

SVAJONĖS IR JŲ PRADŽIA  

Svajonėmis reikia tikėti ir jas pildyti! Turėjau didelę svajonę studijuoti geriausioje kino operatorių mokykloje pasaulyje AFI, konservatorijoje. Labai gerai pamenu kaip 2013 metais, keliaujant po Rusiją projekto “Cinetrain” metu, kolega operatorius Алексей Филиппов paminėjo, kad yra tokia vieta pavadinimu AFI, Los Andžele ir kad geriau jau nelabai ir yra kur. Pasidomėjus giliau, studijų kainos matomi skaičiai tikrai kiek gąsdino, tačiau jau 2014 metais užpildžiau anketą ir pridaviau dokumentus. Deja, mano anglų kalbos egzamino žinios nebuvo pakankamos ir mano anketa net nebuvo peržiūrėta. Po metų vėl bandžiau ir egzaminą laikiau dar du kartus tačiau surinkus 6.5 vietoj reikiamų 7.0, pavargau ir svajones atidėjau porai metų.

Saulius Lukoševičius

Po projekto Tian Šanio kalnuose sutikau Moniką Vaitkutę, kuri mane labai įkvėpė sugrįžti prie savo svajonių. Taip ir padariau. Užsibaigiau projektus, ką tuo metu turėjau, ir sugrįžęs iš po filmavimų Italijoje, kiek ilgiau negu vieną mėnesį, kiekvieną dieną, net ir savaitgaliais, su gerbiama dėstytoja Vanda Birute Ginevičiene rimtai susėdome studijuoti ir ruoštis mano IELTS egzaminui. Tuo metu atidaviau visus savo 200% ir tam tikra prasme izoliavausi nuo pasaulio, nes tai buvo pats svarbiausias dalykas. Netrukus egzaminas buvo išlaikytas reikiamam 7.0, o aš buvau devintame danguje nes supratau, kad ką tik pajudinau milžinišką akmenį, kuris gali dabar jau daug ką pakeisti.

Po visų dokumentų pridavimų, jau po poros mėnesių pirmą kartą skridau į Los Andželą, kur atlikau interviu. Nors galėjau tai daryti nuotoliniu būdu, man buvo svarbu parodyti, kad mano ketinimai yra rimti. Pamenu, kol laukiau atsakymo, žiūrėjau įvairius filmus ir tuo metu kaip tik žiūrėjau Bilį Eliotą, kur jam atneša laišką kad jis priimtas į karališkąją baleto mokyklą. Pasitikrinau savo email ir radau laišką kad esu priimtas į AFI! Geri jausmai užplūdo, bet turiu pripažinti, kad viduje labai tuo tikėjau ir plano B neigiamam atsakymui neturėjau…  

American Film Institute

FINANSAI  

Taip aš įstojau į AFI, o toliau reikėjo sukti galvą, kaip finansiškai tai padaryti įmanoma, nes gautos stipendijos iš AFI savaime suprantama užteko tik mažai daliai studijų padengti.

Sugalvojau, kad reikia sukurti crowdfunding video ir paprašyti draugų bei Lietuvos žmonių pagalbos. Pamenu su geru draugu Saulium Baradinsku važiavome į lokacijų apžiūrą filmavimui Kėdainiuose ir aš jam prisipažinau, kad man sunkiai gavosi pačiam įsirašyti video, kurį norėčiau sukurti lėšų rinkimo kompanijai. Sako: “ – Davai darom čia ir dabar, o po to išsirinksim tas lokacijas.”

Pradėjom filmuoti, šiek tiek pradėjo lyti, dėl to pasitarnavo ir tigrinis sesės skėtis buvęs po ranka. Žiūrim, kad visai čia to laiko lokacijų apžiūrai nebelieka ir aš jau sunerimęs Sauliui sakau, kad gal baigiam, nes reikia darbus daryti, o jis man sako: “- Sauliau, čia gi tavo svajonė, esam profesionalai, išsirinksim tą lokaciją, kai atvažiuosim filmavimo metu, davai tik darom šį video!” Taip ir gimė trumpas video https://vimeo.com/275045974, kuris tiesiog sprogo internete po 150000 peržiūrų, o vėliau FB išimtas dėl per didelio dėmesio.

Saulius Lukoševičius 15min. studijoje
Saulius Lukoševičius LRT studijoje

Aš buvau kviečiamas į radijo, televizijos laidas, tiesioginius eterius, interviu ir kokius du mėnesius tikrai manęs buvo visur daug. Suspėjau ir renginį padaryti Vilkaviškio žmonėms traukinių stotyje, tarsi kaip savotišką išvykimą. Taip atsirado visa krūva rėmėjų: AVAKA, Baltic Film Services, J.Olekas, Vilkaviškio meras Algirdas Neiberka, Rotary Klubas, ACME FILM, Lintex, Mums Rūpi, bei Lietuvos vyriausybė, kuri pirmą kartą rengė konkursą “Kitas Šimtas”, kurio metu parėmė 5 lietuvaičius studijuoti užsienyje. Krūva draugų, šeimos narių ir giminaičių, Lietuvos žmonių, vilkaviškiečių, o vėliau ir Lietuvių Fondas – Lithuanian Foundation, Inc. Čikagoje bei AFI su savo stipendija.

Lietuvių Fondas

Dėka visos šios kampanijos susipažinome su verslininku Vladu Lašu, kuris ypatingai mane palaikė, ženkliai prisidėjo, o aš jam net ir mini ekskursiją po AFI suspėjau padaryti jo vizito Los Andžele metu.

Saulius Lukoševičius ir Vladas Lašas

LOS ANDŽELAS IR AFI  

Jau atvykus į Los Andželą žmonės apie mane žinojo ir buvau šiltai priimtas Eleonora Romuva kurios dėka netrukus susipažinau su Irena Stupuriene bei Vytas Narutis kurie visados lydėjo šalia. Taip pat operatorius Guy Livneh su kuriuo susipažinau dar 2017 metais Vengrijoje vykusiame kino festivalyje, kuris man parašė rekomendacinį laišką stojant į AFI, kadangi kadaise pats ten studijavo ir dėstė.

Studijų metu teko mokintis iš pačių pačių geriausių: Steven Spielberg, Alejandro González Iñárritu, Spike Lee, Sofia Coppola, Dexter Fletcher, Bong Joon Ho, Peter Farelly, Joel Coen, Roger Deakins, Mathew Libatique, Wally Pfister, Rachel Morison, Steve Yedlin, Seamus McGarvey, Bradford Young, Paul Schrader, Aaron Sorkin ir dar daug kitų įkvėpusių judėti pirmyn.  

Vytas Narutis, Irena Stupurienė, Saulius Lukoševičius, Guy Livneh, Eleonora Romuva

PABAIGA / PRADŽIA  

Nežinau ar kas galėtų būti geriau negu pabaigti AFI su savo diplominiu filmu kuris yra nominuotas Studentų Oskaruose vaidybinio filmo kategorijoje tarp kino mokyklų Amerikoje. Apie tai tikrai nesvajojau, bet tikiu, kad filmui tai tikrai padės atrasti kur kas platesnę auditoriją.   Nors pandemija kiek ir pavėlino AFI pabaigimą, džiaugiuosi įveikęs šį etapą ir esu pasiruošęs tolimensiems nuotykiams kad ir kokie jie bebūtų. Nebuvo lengva palikti visus ir vėl iš naujo restartuoti savo karjerą, gyvenimą, bet tai buvo verta ir žinau kad tai tik nauja pradžia.   Didžiulis ačiū savo šeimos nariams ir absoliučiai visiems visiems tikėjusiems mano svajone, prisidėjusiems ir palaikusiems visus šiuos metus! Tų žmonių buvo tūkstančiai.

*****

EN

DREAMS AND THEIR BEGINNINGS  

Dreams need to be believed and fulfilled! I had a big dream to study at the best cinematography school in the world at American Film Institute, the conservatory. I remember very well how while traveling to Russia in 2013 during the Cinetrain project, my DP friend Alexis Philippe mentioned that there is this place called AFI in Los Angeles to really deepen your knowledge in cinematography. After looking into it, the figures shown for the tuition fees really scared me, but in 2014 I filled in the application and submitted the documents. Unfortunately, my knowledge of the English exam was not enough and my application was not even reviewed. A year later I tried again and took the IELTS exam twice more, but after getting 6.5 instead of the required 7.0, I got tired and put my dreams away for a couple of years. After the project I did in the Tian Shan Mountains, I met Monika Vaitkutė, which greatly inspired me to return to my dreams. That’s what I did. I finished the projects I had at the time and after returning from filming in Italy for a little over a month, every day, even on weekends, with my esteemed teacher Vanda Ginevičienė, we seriously sat down to study and prepare for my IELTS exam. At that time, I gave up all my 200% and in a sense isolating from the world because that was the most important thing to me. Soon the exam was passed for the required 7.0 and I was in the ninth heaven because I realized that I had just moved a giant stone that could change things here now. After all the paperwork, I flew to Los Angeles for the first time in a couple of months where I did an interview. Although I was able to do it remotely, it was important for me to show that my intentions were serious. I remember while waiting for an answer I was watching various movies and at that time I was just watching Billy Eliot where he was brought a letter that he was admitted to the Royal Ballet School. I checked my email and found a letter that I was accepted into AFI. Many good feelings flooded in, but I have to admit that inside I believed in it very much and didn’t have a plan b for a negative answer…  

Saulius Lukoševičius

FINANCE  

That’s how I got into AFI and now I had to wonder how financially I could do so, because the scholarship I received from the AFI was, of course, enough to cover only a small part of the studies. So I came up with the idea to create a crowdfunding video and ask friends and Lithuanian people for help. I remember with a good friend Saulius Baradinskas, we went to a location scout in Kėdainiai and I admitted to him that I had a hard time recording a video of myself that I would like to create for a fundraising company. He said, „-Let’s do it here and now, and then we will choose those locations.” We started filming, it started to rain a bit, which was why the sister’s tiger umbrella was at hand. After some time I have realized there is no more time to see the locations and we need to stop recording otherwise we will not make it. And he says: “Saulius this is your dream here, we are professionals, we will choose that location when we arrive during the shoot, let’s continue making this video!” So, that’s how this short video was born https://vimeo.com/275045974 exploding online with more than 150,000 views and later FB removed it due to too much attention, I was invited to radio, TV shows, live broadcasts, interviews and for two months I was everywhere. I also managed to make the event for the people of my home town Vilkaviškis at the train station to show my movies and say my goodbyes. This is how a whole bunch of sponsors appeared: AVAKA, BFS, J.Olekas, Vilkaviškis Mayor Algirdas Neiberka, Rotary Club, ACME FILM, Lintex, Mums Rūpi, and at the end of the campaign, I was awarded the scholarship from Lithuania’s government, which was the first time such support was allocated. A bunch of friends, family members and relatives, Lithuanian people, Vilkaviškis, and later the Lithuanian Foundation in Chicago and AFI with their scholarship. Thanks to all this campaign, I met businessman Vladas Lašas, who especially supported me, made a significant contribution, and I even managed to do a mini-tour of AFI for him during his visit to Los Angeles.  

Saulius Lukoševičius and Vilkaviškis mayor Algirdas Neiberka

LOS ANGELES AND AFI  

Very soon after arriving in Los Angeles, people knew about me and I was warmly received by Eleonora Romuva, thanks to which I soon met Irena Stupuriene and Vytas Narutis, who always accompanied me during these years. Also cinematographer Guy Livneh, whom I met at a film festival in Hungary back in 2017, who wrote me a letter of recommendation when I was applyying to AFI, as he once studied and was one of the tutors.  

During my studies I had to learn from the very best: Steven Spielberg, Alejandro González Iñárritu, Spike Lee, Sofia Coppola, Dexter Fletcher, Bong Joon Ho, Peter Farelly, Joel Coen, Roger Deakins, Mathew Libatique, Wally Pfister, Rachel Morison, Steve Yedlin, Seamus McGarvey, Bradford Young, Paul Schrader, Aaron Sorkin and many others who inspired to move forward.  

END / THE BEGINNING  

I don’t know if there could be anything better than finishing AFI with my thesis film which is nominated for a Student Academy Awards in the narrative film section among film schools in America. I didn’t really dream about it, but I’m sure it will definitely help the film discover a much wider audience.  

Although the pandemic somewhat delayed the completion of AFI, I am glad to have overcome this stage and I am really looking forward to what is ahead of me.  

A huge thank you to my family members and absolutely everyone who believed in my dream, contributed, and supported me all these years! There were thousands of those people!

2 komentarai

  • AMANDAS RAGAUSKAS

    Nuoširdžiausi sveikinimai Sauliui Lukoševičiui. Kūrybinės sėkmės.

  • Aldona Marija Gedvilienė

    Žaviuosi Jumis ir nuoširdžiai sveikinu, Jūsų užsispyrimas bus labai geras pavyzdys kiekvienam, būkite ir toliau svajotoju ir įgyvendinkite visas svajones – būkite pavyzdžiu visiems visiems, su tikėjimu ŽMOGUMI iš didžiosios raidės, su geriausiais linkėjimais , pagarbiai AMG

Parašykite komentarą

Rėmėjai