Užkariauti pasaulį ambicingai merginai padeda kabeliai ir garsiakalbiai

08/27/2021

Vilkaviškietė Dovilė Bindokaitė atrado savo vietą garso režisūroje ir jau spėjo užsitarnauti puikios specialistės vardą ne tik Lietuvoje, bet ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Nors garso režisūros specialybė kiekvienais metais darosi vis aktualesnė, merginos ją renkasi ypač retai.

Pykdė stereotipai

Užsibrėžusi tikslą tapti garso režisiere Dovilė susidūrė su daugybe kliūčių ir stereotipų. D. Bindokaitė prisimena, kad 2012 m. įstojusi į Lietuvos muzikos ir teatro akademijos garso režisūros specialybę tapo pirmąja mergina, pasirinkusia šią studijų programą per visus akademijos gyvavimo metus.

Darbas su garso technika yra fiziškai sudėtingas ir varginantis, bet tai vilkaviškietės neišgąsdino. Tačiau pačiai Dovilei kainavo daug laiko, pastangų ir užsispyrimo, kol pavyko pakeisti dėstytojų ir kolegų požiūrį, kad šioje srityje puikiai gali dirbti ir merginos. Neretai ji išgirsdavo frazę „Tu, kaip mergina, tai tikrai neblogai viską darai.“ Šie žodžiai, nors labai erzino D. Bindokaitę, bet kartu ir motyvavo įrodyti savo galimybes.

Užsispyrimas, pasitikėjimas savimi ir noras dirbti padėjo Dovilei tapti Lietuvoje žinoma garso režisiere ir užsitarnauti kolegų pagarbą. Padedama mentoriaus Kastyčio Narmonto Dovilė turėjo galimybę įgarsinti tokius šalies renginius, kaip Lietuvos moksleivių dainų šventė, įvairūs muzikos festivaliai ir daugybės atlikėjų koncertus.

Dovilė Bindokaitė

Tūkstantinė auditorija

Tačiau ambicinga suvalkietė nesustojo vietoje ir nusprendė savo praktiką tęsti už Atlanto – Jungtinėse Amerikos Valstijose. Kurį laiką ji dirbo istoriniame scenos menų ir pramogų centre „Alex theatre“, įsikūrusiame Glendale, Kalifornijoje. Dirbdama JAV Dovilė pradėjo bendrauti su tarptautine organizacija „Sound girls“, kuri vienija garso industrijoje dirbančias merginas ir moteris.

Šios organizacijos narės dalijasi žiniomis, patirtimis ir remia siekiančias karjeros moteris. D. Bindokaitė buvo priimta praktikai į vieną geriausių garso įrangos ir renginių garso aptarnavimo įmonę Los Andžele „Schubert Systems Group“.

Su šia amerikiečių įmone jaunajai garso režisierei teko dirbti prieš daugiatūkstantines žiūrovų minias „One Republic“, Snoop Dogg, John Legend, „The Offspring“ koncertuose. Tačiau pats įsimintiniausias Dovilės renginys buvo garsaus reperio Mac Miller atminimui organizuotas koncertas didžiajame Los Andželo graikų amfiteatre.

Staigi atlikėjo mirtis prieš pat koncertinio turo pradžią sukrėtė su juo turėjusią vykti komandą, kurioje buvo ir Dovilė, tad kolegos sugalvojo surengti atminimo koncertą. Garso režisierė atsimena, kad tai buvo labai sudėtingas renginys, kuriame pasirodė apie 15 pasaulinio garso atlikėjų, tokių, kaip John Mayer, Chance the Rapper, Travis Scott, Ty Dolla Sign. Renginys pavyko puikiai ir mergina sulaukė daug pagyrų iš garso režisūros bei inžinerijos srities profesionalų.

Visą straipsnį skaitykite laikraštyje „Santaka”

Komentarų: 1

Parašykite komentarą

Rėmėjai