Primename, kad šiuo metu vaikas, kurio bent vienas iš tėvų yra Lietuvos Respublikos pilietis, gimdamas visam gyvenimui įgyja Lietuvos Respublikos pilietybę, nesvarbu, ar jis gimė Lietuvos Respublikos teritorijoje, ar už jos ribų. Lietuvos Respublikos piliečių vaikai, gimdami įgiję ir JAV pilietybę, gali būti tiek Lietuvos, tiek JAV piliečiais – taigi gali būti „dvigubi” piliečiai (turėti daugybinę pilietybę). Atkreipiame dėmesį, kad dėl vaiko Lietuvos Respublikos pilietybės svarbu kreiptis, kol vaikui nėra suėję 18 metų.

Vaikų, gimusių po 2008 m. liepos 22 d., pilietybė

Nuo 2008 m. liepos 22 d. gimę vaikai, kurių tėvai ar vienas iš jų vaiko gimimo metu buvo Lietuvos Respublikos piliečiai, nesvarbu, ar vaikas gimė Lietuvos Respublikos teritorijoje ar už jos ribų ir ar gimdamas įgijo kitos valstybės pilietybę, ar ne, laikomi Lietuvos Respublikos piliečiais, įgijusiais Lietuvos Respublikos pilietybę gimstant. Vaikų, gimusių nuo 2011-04-01, Lietuvos Respublikos pilietybė įrašoma į vaiko gimimo faktą patvirtinantį dokumentą apskaitant vaiko gimimą. Tarp 2008-07-22 ir 2011-04-01 gimusių vaikų pilietybė bus įrašoma vaikui išduodant pirmąjį pasą.

Vaikų, gimusių iki 2008 m. liepos 22 d., pilietybė

Jeigu Jums iki 2008-07-22 JAV gimė vaikas, ir jo gimimu metu Jūs buvote Lietuvos Respublikos pilietis, ir norite, kad Jūsų vaikas būtų Lietuvos Respublikos pilietis, turite, iki vaikui sukaks 18 metų, raštu pateikti prašymą laikyti Jūsų vaiką Lietuvos Respublikos piliečiu. Migracijos departamentui priėmus sprendimą dėl Jūsų vaiko Lietuvos Respublikos pilietybės konstatavimo, vaiko duomenys apie turimas Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietybes bus įrašyti Gyventojų registre.

Dėl vaiko Lietuvos Respublikos pilietybės fakto konstatavimo reikia pateikti:

  • Laisvos formos prašymą laikyti vaiką Lietuvos Respublikos piliečiu (adresuojamas Migracijos departamentui prie Lietuvos Respublikos VRM);
  • Jeigu vaiko gimimas nėra įtrauktas į apskaitą Lietuvoje, turi būti pateikiami dokumentai vaiko gimimo apskaitymui);
  • Vaiko JAV pasą;
  • Dokumentą, patvirtinantį, kad vaiko gimimo metu vaiko tėvai ar vienas iš jų buvo Lietuvos Respublikos piliečiai (Lietuvos Respublikos pasai);
  • Savo asmens dokumentą, suteikiantį ar patvirtinantį teisę gyventi Jungtinėse Amerikos Valstijose. Jeigu asmuo yra įgijęs JAV pilietybę, turi pateikti dokumentą patvirtinantį, kada įgijo JAV pilietybę (natūralizacijos pažymėjimą) arba pasirašyti sutikimą dėl Lietuvos institucijų kreipimosi į JAV kompetentingas institucijas dėl duomenų apie asmens JAV pilietybę patikrinimo.

Vaikai, įgiję JAV pilietybę ne gimimu

Asmuo, kuris gimdamas įgijo Lietuvos Respublikos pilietybę, o JAV pilietybę, iki jam suėjo 18 metų, įgijo ne gimdamas, gali išsaugoti Lietuvos Respublikos pilietybę. Tokiu atveju asmeniui (jei jau pilnametis) arba vienam iš tėvų (jei asmuo nepilnametis) reikia pateikti pranešimą apie įgytą JAV pilietybę ir įrodymus, kad ji įgyta iki asmeniui suėjo 18 metų.

***

Daugiau informacijos: https://la.mfa.lt

***
Jei turite daugiau klausimų, mielai Jus pakonsultuosime tel. Nr. +1 (424) 341-8701 arba el. p. kons.losandzelas@urm.lt

Komentarų: 1

  • Regina Maciuliene

    Nuostabu, as dziaugiuosi kad musu lietuviu tauta isliks ir bus stipri.

Parašykite komentarą

Rėmėjai