LR Ministrės Pirmininkės laiškas užsienio lietuviams dėl diasporos saugomų duomenų

03/25/2022

Mieli tautiečiai, visi Lietuvos draugai,

Svarbią visai Lietuvai dieną, vasario 16-ąją, Lietuvos Respublikos Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė laišku kreipėsi į visus pasaulio lietuvius. Laiške, kurio kopija pridedama, Ministrė pirmininkė informuoja apie Lietuvos centrinio valstybės archyvo projektą „Sąjūdžio istorijos, neginkluotų pasipriešinimų ir kitos dokumentinės medžiagos paieška, kaupimas ir skaitmeniniams“ ir kviečia pasaulio lietuvius bei jų organizacijas aktyviai prisidėti prie šio projekto įgyvendinimo.

Mūsų himnas sako: „Iš praeities tavo sūnūs te stiprybę semia“. To negalėtume daryti, nežinodami, kokia ta praeitis buvo. Lietuvos išeivija ir jos veikla visame pasaulyje yra neatsiejama nuo Lietuvos laisvės kovų, nepriklausomybės atkūrimo istorijos. Lietuvos valstybė būtų nuoširdžiai dėkinga visoms lietuvių organizacijoms ar atskiriems asmenims, turintiems laisvės bylai reikšmingų dokumentų ir galintiems juos perleisti Lietuvos archyvams, kurie juos galėtų tinkamai sutvarkyti ir išsaugoti visoms būsimoms mūsų kartoms. O jei negalėtumėte išsiskirti su originaliu dokumentu, siūlytume pasidalinti jo skaitmenine kopija.

Būdų atsiliepti į šį Ministrės pirmininkės I. Šimonytės kvietimą yra ne vienas. Generalinis konsulatas Los Andžele yra pasirengęs pakonsultuoti visus, pasirengusius perduoti ar pasidalinti savo turimais archyvais, tarpininkauti kontaktams su Lietuvos archyvais. 

Lietuvos institucijomis bei archyvais pasitikėjo ir didelius dokumentų rinkinius perdavė saugoti nemažai ir JAV lietuvių atstovų, organizacijų bei institucijų. Kviečiame sekti jų pavyzdžiu!


Parašykite komentarą

Rėmėjai