Vakarų pakrantėje Joninių savaitė jau prasidėjo! Netoli Los Andželo, Santa Monikoje, gražiame Rustic Canyon parke, savaitgalį Jonines atšventė Los Andželo lietuviai. Šventė buvo pilna svečių, klegėjo nuo pokalbių, džiaugsmo, juoko, dainų, šokių, netrūko sočių vaišių ir įvairių užsiėmimų.

Joninės tapo kasmetine švente, kurią organizuoja Los Andželo lietuvių bendruomenės komitetas padedamas Lietuvos Respublikos generalinio konsulato Los Andžele komandos. Kiekvienais metais į šią šventę susirenka nemažai lietuvių iš Los Andželo ir gretimų miestų. Tad ir šiais metais nebuvo išimtis.

Šventei prasidėjus nei vieno nuobodžiaujančio veido nesimatė. Vieni statė Joninių vartus, moterys ir vaikučiai pynė vainikus, kiti, gurkšnodami generalinio konsulato parūpinta kombucha, gyvai šnekučiavosi ir ieškojo naujų pažinčių, treti puošė netikrą, bet labai išradingą laužą. O kokia vasaros šventė be grilio dešrelių? Taigi ir šį kartą svečiai galėjo pasivaišinti keptomis dešrelėmis, kurias parūpino Aidas Mattis ir Continental Gourmet Sausage. Šventei įpusėjus prasidėjo ir meninė programa su lietuvių liaudies dainomis, kurias užvedė grupelė dainos entuziastų – Airida, Nijolė, Saulius, Algis, Rolandas ir Giedrė. Daininkai, vedami akordeonu grojančios mūsų viešnios p. Reginos Zalieckienės, skambiai dainavo visiems gerai pažįstamas dainas. Ilgai netruko ir daug raginti nereikėjo visų kitų svečių, nes maža grupelė dainininkų tapo tiesiog choru, nuo kurio dainavimo skambėjo visas parkas.

Na, o kokios Joninės be lietuviško šokio? Čia svečiai irgi liko nenuvilti. Kad truputį dainininkų balsai pailsėtų, grupės Retro šokėjai – Laima ir Dainius, Airida ir Conrad, Gintarė ir Darius, Giedrė ir Larry, vadovaujami mielos vadovės Sigitos Barysienės, pašoko jų mėgstamą šokį Gumbinė. Beje, šį šokį Retro šokėjai šoks Liepos 3 d. Filadelfijoje vykstančioje Lietuvių Tautinių Šokių šventėje, tad sėkmės Retro!

Po gražios meninės programos gerbiama konsulė p. Laima Jurevičienė labai džiaugėsi, kad Los Andželo Joninės tapo tradicine švente, padėkojo visiems organizatoriams už gražų renginį, už tradicijų puoselėjimą toli nuo Lietuvos, svečiams – už gausų dalyvavimą. Bet tai nebuvo šventės pabaiga. Lietuviai yra nepailstama tauta, todėl po visų vaišių, dainų ir šokių grupelė svečių dar ir krepšinį sužaidė. Ne veltui yra sakoma, kad krepšinis Lietuvoje yra kaip religija. 

Dar šventės planavimo metu, organizatoriams iškilo klausymas kur reikės plukdyti nupintus vainikus? Los Andžele upės nėra taip lengvai pasiekiamos, o vainikų plukdymas yra svarbus Joninių ritualas. Bet ir čia buvo rasta išeitis. Kaip žinia, šiais, 2022-aisais metais, Lietuva minės krepšinio šimtmečio metus, todėl šio gražaus krepšinio jubiliejaus pagerbimui, vienas iš organizatorių pasiūlė vietoj krepšinio kamuolio į krepšį mėtyti vainikus. Šiam užsiėmimui tikrai norinčių netrūko, visi vainikus į krepšį mėtė labai entuziastingai, netruko nei energijos, nei juoko nei garsių palaikomų šūksnių. 

Taigi kaip sakoma – visos šventės kada nors baigiasi, taip baigėsi ir šių metų Joninės. 

Iki pasimatymo kitais metais, kai papartis tikrai bus pražydęs!

Naujoji Los Andželo lietuvių bendruomenės tarybos komanda – Laura, Tomas, Giedrė, Rasa, Saulius, Vincas ir Vytenis – dėkoja visiems atvykusiems į šventę, jų tarpe generaliniai konsulei Laimai Jurevičienei su vyru Dainium, garbės konsulei Daivai Čekanauskas-Navarrette, Raimundui ir Rasai Šilkaičiams, visiems dalyviams, padėjėjams ir rėmėjams – Continental Gourmet Sausage, JAV Lietuvių Bendruomenės kultūros tarybai ir Lietuvių Fondui.

3 komentarai

  • Puikus aprasymas! Grazi svente! Bravo!

  • Labai smagios nuotraukos. Gaila kad negalejau dalyvauti

  • Gintautas Misevicius

    Smagu, kad JAV lietuviai palaiko ir puoselėją lietuviškumą ir kultūros trradicijas. Ačiū už gražias ir įdomias nuotraukas. Tarsi pratęsiau šventę.

Parašykite komentarą

Rėmėjai