Šiaurės Amerikos lietuvių 16-osios tautinių šokių šventės Filadelfijoje akimirka

Sekmadienio vidurdienį Filadelfijoje, JAV prasidėjo ilgai lauktas didysis Šiaurės Amerikos lietuvių šokių šventės koncertas. Apie 1 tūkst. dalyvių iš skirtingų Amerikos vietų, taip pat ir keletas kolektyvų iš Lietuvos, pripildė Filadelfijos „Temple“ universiteto „Liacouro“ areną lietuviška energija. Stebėti renginio, pasak organizatorių, susirinko apie 3 tūkst. žiūrovų, tarp jų – ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda su pirmąja ponia Diana Nausėdiene.

Šokių šventė prasidėjo nuo JAV, Kanados ir Lietuvos himnų giedojimo, netrukus po to tylos minute išreikštas solidarumas su Ukraina.

Šventėje kalbą sakęs Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pažymėjo, kad atvykęs į Filadelfiją nesunkiai galėjo pasijusti kaip Lietuvoje, mat aplink vis skambėjo lietuvių kalba, ir džiaugėsi lietuvybės puosėlėjimu.

„Matau gražius žmonių veidus, matau jaunimą, kuris tikrai užtikrins, kad šitos šventės niekada nesibaigs, nes šie jauni žmonės gavę lietuvybės geną neš jį per savo gyvenimą, perduos kitiems ir Lietuva visada bus gyva“, – sakė šalies vadovas.

Šiaurės Amerikos lietuvių 16-osios tautinių šokių šventės Filadelfijoje akimirka

G. Nausėda atkreipė dėmesį, kad Lietuvą ir JAV sieja tamprūs saitai, mat nuo pirmosios emigrantų bangos čia atvykę tautiečiai kūrė lietuviškas parapijas, ėmė leisti lietuviškas knygas. Šalies vadovas prisiminė ir JAV lietuvių indėlį siekiant Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, padėkojo už jų pastangas.

„Aš matau daugybę gražių šeimų čia gyvenančių, kurios diegia savo vaikams tikėjimo, doros ir lietuvybės pagrindus. Tai yra nuostabu, nes lietuvybę mes turime šlifuoti kaip deimantą. Tai yra mūsų kasdienis mūsų darbas, niekada negalime pavargti šlifuoti to, ką turime brangiausio. Dalyko, kurios už jokius pasaulio milijonus negalime nusipirkti. Savo tautinę tapatybę, istoriją, traidicijas, tautiškąjį orumą ir darykime tai visi kartu“, – kalbėjo G. Nausėda.

Šiaurės Amerikos lietuvių 16-osios tautinių šokių šventės Filadelfijoje akimirka

Jis pažymėjo, kad ir Lietuvoje gyvenimas gerėja, o tai yra visų bendras nuopelnas. „Kaip mes su mano brangiąja Diana sakome, Lietuva yra visur, Lietuva yra ne tik ten, kur apibrėžtos sienos, bet ir ten, kur yra bent viena mylinti lietuvio širdis. Taigi mes turime labai daug lietuvų pasaulyje“, – sakė prezidentas.

Susirinkusiuosius į šventę pasveikino ir JAV lietuvių bendruomenės pirmininkas Arvydas Urbonavičius. Jis pažymėjo, kad šiandienos neramiame pasaulyje kaip niekada svarbu ne tik išsaugoti, bet ir puoselėti tautos tradicijas bei didžiuotis savo kultūriniu palikimu.

„JAV lietuvių bendruomenės kartu su Lietuvių tautinių šokių institutu ir Kanados lietuvių bendruomene dar kartą liudija, kad ši, 7 dešimtmetį skaičiuojanti tradicija, yra gyva ir turi ateitį. Išeivijos šokių ir dainų šventės visada buvo tautinio bendrumo ir pilietiškumo stiprintojos“, – kalbėjo A. Urbonavičius.

Po sveikinimo kalbų, prasidėjo šventinis pasirodymas, sudarytas iš prologo, 4 dalių ir finalo. Į areną žengė tiek patys jauniausi šokėjai, tiek garbaus amžiaus tautiečiai.

Šiaurės Amerikos lietuvių 16-osios tautinių šokių šventės Filadelfijoje akimirka

16-ąjį kartą organizuojama Šiaurės Amerikos lietuvių Šokių šventė turėjo įveikti ir pandemijos iššūkį – vietoje 2020-ųjų, ją pavyko surengti tik šiemet – po 6-erių metų pertraukos nuo paskutinės. Tiesa, dėl pandemijos negalėję repetuoti šįkart nedalyvauja kolektyvai iš Kanados.

Filadelfijoje vykstančiai Šokių šventei pasirinktas lietuvių dailininko ir kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paveikslo „Karalių pasaka“ pavadinimas.

Menininko vaizduojami karaliai laiko rankose spinduliuojančią kaimo sodybą. Joje, pasak organizatorių, telpa viskas – slėpiningas nakties gamtos virtualumas, kosminė žmonių gyvenimo begalybė, dabarties ir praeities sambūvis, tautosakinė epinė karalių pilių reikšmė, liaudies kultūros išaukštinimas.

Šokių šventės scenarijus taip pat grįstas ir įkvėptas lietuvių liaudies pasakų, sakmių ir padavimų motyvais bei kitais M. K. Čiurlionio paveikslais.

Šiaurės Amerikos lietuvių 16-osios tautinių šokių šventės Filadelfijoje akimirka

Pirmoji Šiaurės Amerikos lietuvių tautinių Šokių šventė įvyko Čikagoje 1957-aisiais ir nuo to laiko tapo tradiciniu renginiu.

Be pagrindinio koncerto sekmadienį, Filadelfijoje vyko ir kiti lietuviški renginiai: tradicinė mugė, kurioje buvo galima įsigyti lietuviškos produkcijos, įvairios parodos bei pristatymai.

Pirmadienį lietuviško savaitgalio Filadelfijoje renginių ciklą užbaigė JAV Nepriklausomybės dienos minėjimas, kuriame buvo giedami Amerikos bei Lietuvos himnai.

Originalus straipsnis publikuotas LRT.lt

2 komentarai

  • Gintautas Misevicius

    Sveikinu ir apkabinu visus Pasaulio lietuvius. Džiugu, kad Lietuvą myli ir palaiko tie lietuviai, kurie nėra matę Lietuvos. Ačiū gerbiamam dimisisjos pulkininkui Kęstučiui Eidukoniui ir Didžiosios Internetinės Enciklopedijos Kūrėjui Edvinui Gedminui bei Pasaulio Lietuvių Bendrijos Valdybai už titaniškas pastangas vienyti viso pasaulio Lietuvius. Jūsų visų – Gintautas.

  • Tegyvuoja lietuviškas šokis. Pagarba šokėjams, kurie išlaiko gražias lietuviško šokio tradicijas.

Parašykite komentarą

Rėmėjai