Kaip ir kasmet rugsėjo-spalio mėnesį Vokietijoje ir kitose pasaulio valstybėse daugybę svečių ir turistų pritraukia viena didžiausių alaus švenčių Oktoberfest. Pirmą kartą Oktoberfest buvo surengta 1810 m. spalio 12 d. Būtent šią dieną tuokėsi Bavarijos kronprincas Liudvikas ir Saksonijos Hildburghauzeno princesė Teresė. Būsimasis karalius pageidavo, kad jų džiaugsmu dalintųsi ir paprasta liaudis, todėl jo nurodymu pievose prie Miuncheno buvo pastatyti ilgi stalai su užkandžiais, o miestiečiai nemokamai gavo alaus.

Sekant Bavarijos pavyzdžiu, daugybę lankytojų pritraukia ir Jungtinėse Amerikos Valstijose alaus šventę organizuojantys miestai, vienas iš jų – pietų Kalifornijoje esantis Big Bear Lake miestelis. Kalnuotoje vietovėje prie didžiulio ežero įsikūręs miestukas traukia ne tik savo gamtos grožiu, bet ir kiekvieną savaitgalį nuo rugsėjo 10 d. organizuojamais Oktoberfest renginiais. Šiais metais, Big Bear Lake miesto organizuojamoje šventėje šalia vokiškų tradicijų galėjome išvysti ir kitų tautų kultūras, tame tarpe ir lietuvių liaudies šokio meną. Šventės organizatorės Monica Marini ir prie šventės organizavimo prisidėjusių Nidos ir Montės Variakojų bei Liudo Deveikio kvietimu, spalio 15-16 d. pirmą kartą Oktoberfest dalyvavo Los Andželo lietuvių bendruomenės šokių kolektyvas „Retro“, vadovaujamas Sigitos Barysienės.

Savo programoje „Retro“ įtraukė Šiaurės Amerikos lietuvių tautinių šokių šventei, įvykusiai š. m. liepos mėnesį Filadelfijjoje parengtus šokius, tokius kaip „Subatėlė“, „Gumbinė“, „Kalvių šokis“, „Taukšt pataukšt“ ir kt. Šventės akcentu tapusiu „Retro“ šokėjų pasirodymu lankytojai galėjo pasimėgauti dvi šventės dienas. Palankaus šventės dalyvių dėmesio sulaukęs kolektyvas pakviestas dalyvauti renginyje ir kitais metais, kuomet miestas organizuos jubiliejinę, 50 – ąją Oktoberfest alaus šventę. 

O kokia gi šventė be vaišių ir pramogų? Conventional center organizuotoje Oktoberfest šventėje buvo galima įsigyti įvairiausių rankdarbių, suvenyrų, paskanauti vokiškų dešrelių, riestainių, paragauti įvairių rūšių vokiško ir vietinio alaus. Drąsiausieji išbandė jėgas alaus bokalų laikymo konkurse, kur vyrų kategorijoje finalistais tapo lietuvaičiai. Šventės lankytojus linksmino vokišką ir amerikietišką liaudies muziką atliekančios grupės „Hazelnuss Das Music“, „Festmeister Hans“, o linksmai nusteikusius šventės dalyvius vos talpino sausakimša šokių aikštelė. 

„Retro“ šokių grupės narių atsiliepimai:

„Šventės dalyviams patiko ne tik mūsų šokiai bet ir mūsų drabužiai, puiki energija ir gražios šypsenos. Šventės svečiai norėjo su mumis nusifotografuoti, klausinėjo ar mes iš Lietuvos atvažiavom į jų šventę šokti, kiti gyrė ir džiaugėsi kad savo pasirodymu papildėme šventę“. 

Laura Remeika
Los Andželo lietuvių bendruomenės pirmininkė
„Retro“ šokių grupės narė

„Buvo didelė garbė būti pakviestiems pirmą kartą dalyvauti Big bear Lake city Oktoberfest. Šventės atmosfera, muzika, pramogos, vaišės – viskas buvo nuostabu. Aš negaliu įsivaizduoti geresnės grupės, „šeimos“, su kuria galėčiau praleisti laiką drauge šokant, dainuojant ir mėgaujantis savaitgaliu“.

Liudas Deveikis
„Retro“ šokių grupės narys

„Tai buvo mano pirmas kartas OktoberfestBig bear Lake city alaus šventė buvo nuostabi – daug muzikos, šokių, nacionalinių kostiumų ir vaišių, kultūros. Be to, buvo didelė garbė reprezentuoti lietuvių šokių grupę „Retro“ iš Los Andželo, šokti lietuvių tautinius šokius ir sužadinti šventės lankytojų susidomėjimą. Tikiuosi čia vėl sugrįžti 2023 m.“

Darius Piscikas
„Retro“ šokių grupės narys

Oktoberfest buvo puikus laikas. Džiaugiuosi, kad mūsų grupė buvo pakviesta į šventę lietuvių pamėgtame miestelyje Big bear, kur galėjome šokti ir dalyvauti šventėje drauge su vokiečių kultūros žmonėmis“.

Ariel Dumse
„Retro“ šokių grupės narys

Big bear Lake city Oktoberfest šventiniai renginiai tęsis iki lapkričio 5 d. 

Parašykite komentarą

Rėmėjai