Ramiojo vandenyno pakrantėje spalio pirmąjį savaitgalį nušurmuliavo tradicinės 36-osios Lietuvių dienos Los Andžele. O šurmulio būta gražaus, nes per dvi dienas šventėje apsilankė daugiau kaip 2 tūkstančiai žmonių. Anot organizatorių, tai yra didžiausia tradicinė lietuvių šventė JAV.

Kasmet (išskyrus pandemijos metus) tradiciškai daugelis lietuvių, jų draugai ir pažįstami atvyksta į Lietuvių dienų šventę, nes tai puiki proga susitikimams, naujoms pažintims, bendravimui, pasilinksminimui ir gerai nuotaikai. Čia buriamasi bendram tikslui – puoselėti tautines, kultūrines vertybes, papročius, kalbą, skatinti nacionalinę savivertę ir išsaugoti savo tapatybę.

2022 m. Lietuvių dienų komiteto pirmininkai Raimundas Šilkaitis ir Laura Remeika, LA Lietuvių Bendruomenė jau pavasarį pradėjo ruoštis šiai šventei, kviesdama visus prisidėti prie renginio organizavimo darbais, idėjomis, pasiūlymais.

Šeštadienio programą pradėjo 2022 m. Lietuvių dienų pirmininkai Raimundas Šilkaitis ir Laura Remeika, kurie atidarė šventę ir paskelbė šių metų Lietuvių dienų garbės svečią Eleonorą Romuvą ir pristatė šventės garbingus svečius. Į šventę atvyko Los Andželo ketvirtojo rajono tarybos narė Nythia Raman, Glendale miesto meras Ardashes “Ardy“ Kassakhian, Glendale miesto policijos viršininkas Carl Povilaitis, Lietuvos garbės konsulė CA Daiva Čekanauskaitė Navarrette, Lietuvos Respublikos seimos narys, Europos Reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas, sveikatos reikalų komitero narys Aurelijus Veryga, LR Seimo pirmininkės pavaduotojas Jonas Jarutis, Pasaulio LB pavaduotojas, Sporto Reikalų komisijos pirmininkas Laurynas Misevičius, JAV LB pirmininkas Arvydas Urbonavičius, Lietuvių Fondo Tarybos Pirmininkė Audronė Pavilčius Karalius, aktorės Rūta Lee ir Ann Jillian. Savo sveikinimus atsiuntė Lietuvių Fondas, Pasaulio LB pirmininkė Dalia Henke, LR generalinė konsulė Los Andžele Laima Jurevičienė.

LR generalinė konsulė Laima Jurevičienė pasveikindama šventės dalyvius pasidžiaugė, kad ši šventė ypatinga tuo, kad minime Lietuvos ir JAV diplomatinių santykių užmezgimo 100-mečio jubiliejų. Taip pat pasidžiaugė, kad Lietuvių dienose yra Ukrainos akcentų ir pakvietė nenustoti teikti paramą Ukrainai. Taip pat generalinė konsulė pasveikino aktyvų JAV lietuvių bendruomenės tarybos narį, ilgametį Los Andželo lietuvių bendruomenės pirmininką, Lietuvių dienų komiteto pirmininką Raimundą Šilkaitį ir įteikė Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos garbės ženklą „Už pasaulio lietuvių nuopelnus Lietuvai“ medalį. 

Lietuvių dienų pirmininkui Raimundui Šilkaičiui įteikiamas medalis „Už pasaulio lietuvių nuopelnus Lietuvai”.
Ukrainos bendruomenė Los Andžele

Lietuvių dienų programą pradėjo Los Andželo jaunimo šokių ansamblis LB Spindulys. Abi dienas susirinkusius linksmino atlikėjai iš Lietuvos bei svečiai iš skirtingų Amerikos valstijų. Tai grupė „Pelenai“, gitaristai Tomas Varnagiris ir Audrius Piragis, vokalistas Povilas Meškėla, atlikėjai Povilas Strolia ir Eugenijus Disevičius, Čikagos lietuvių Opera. Taip pat labai gražiai įsijungė ir vietiniai atlikėjai LA šokių grupė „Retro“, Erikas Petraitis, šv. Kazimiero lituanistinės mokyklos moksleiviai ir naujai įsikūrusi įvairaus amžiaus atlikėjų grupė, pasivadinusi „Muzikinės bangos: kelios kartos“. Taip pat Lietuvių dienų šventės ypatingi svečiai buvo Ukrainoje dainų kūrėjai ir atlikėjai Vsiudysvoia, Orest Galitsky, bei ukrainiečių šokių grupė. Šiais metais programą vedė Tomas Umbrasas ir Birutė Maknytė.

Birutė Maknytė ir Tomas Umbrasas

Vaikučiai viršutinėje salėje galėjo susitikti ir pasidžiaugti su Ramūnu ir Aušra Paulauskais iš Čikagos teatriuko „Užtrauktukas“. O mokyklos kieme menininkas Rolandas Dabrukas įkūrė linksmąsias vaikų dirbtuvėles.

Taip pat buvo galima pasigrožėti meno darbų paroda, kurioje savo darbus eksponavo menininkai Saulė ir Balys Piktys, Danguolė ir Almis Kuolys.

Lietuvos generalinio konsulato kvietimu į šventę atvyko Lietuvos tautodailininkė Laimutė Benešiūnaitė Fedosejeva, kuri surengė karpinių meno pamokas. Tai buvo unikali proga susipažinti ir patiems pasigaminti karpinių iš popieriaus.

Giedrė Garbisch, tautodailininkė Laimutė Benešiūnaitė Fedosejeva, Laura Remeika

Abi dienas veikė mugė, kur buvo galima nusipirkti gražiausius gintaro papuošalus ir lino gaminius. Taip pat buvo galima paremti savo auka įvairias draugijas ir organizacijas. 

Buvo pakviesta dalyvauti Los Andželo ukrainiečių bendruomenė, kuri ne tik pasakojo kas vyksta Ukrainoje, bet dėkojo mūsų visai JAV lietuvių bendruomenei, nes šiuo metu jie jau paaukojo virš 3 milijonų eurų.

Neįsivaizduojame lietuvių šventės be tradicinių lietuviškų patiekalų koldūnų, bulvinių blynų, cepelinų, kugelio, dešrų su kopūstais, balandėlių, šaltibarščių. Maistą gamino virėjų Jūratės Jakeliūnienės ir Ilonos Mack Naftali komanda.

Šventės organizatoriai džiaugėsi, kad šiemet Lietuvių dienas rėmė Deimanto rėmėjai The Kling Family Foundation, Nijolė ir Vitalis Lembertai, Aukso rėmėjai – Raimundas, Rasa, Edmundas, Irena Šilkaičiai, Nijolė Glaze M.D., Algis ir Vaida Mikuckiai, Sigutė ir Daniel Miller, California Lithuanian Credit Union, Sidabro rėmėjai – DE Architects, AIA, Rūta Lee, Bronzos rėmėjai – Irena Raulinaitis, Jūratė Raulinaitis & Kirk Sneider, Dainius Vaidila ir Asta Grinis DDS, Antanas ir Dalilė Polikaičiai, Laima Baltrėnas, Alma ir Rimas Stočkai, Rūta Mulokas, Ingrida Jodelienė.

Dėkojo šventės organizacinis komitetas visiems, kurie savo reklama ir savanoriavimu prisidėjo prie Lietuvių dienų šventės rėmimo:

„Norint, kad Lietuvių dienos būtų sėkmingos, reikia be galo daug savanorių. Lietuvos dienų komitetas nuoširdžiai dėkoja visiems savanoriams, kurie sunkiai ir nesavanaudiškai dirbo. Mes negalėtume to padaryti be jūsų pagalbos“. 

Lietuvių dienų komitetas

Šiemet Lietuvių dienų organizacinį komitetą sudarė Raimundas Šilkaitis, Laura Remeika, Vytenis Vilkas, Ringailė Barysaitė, Rasa Hendrickson, Rasa Paliulis, Giedrė Garbisch, Vincentas Bernota, Ingrida Gailiūnė, Liudas Deveikis, Karis Petrulis, Tomas Umbrasas, Rasa Šilkaitienė, Povilas Žemaitaitis, Saulius Kajota.

O pabaigti noriu Los Andželo Lietuvių dienų pirmininko Raimundo Šilkaičio žodžiais:

„Kad pasisektų šventė reikalinga gera nuotaika ir šypsena, reikia mylėti lietuvišką kultūrą ir džiaugtis, kad mes esame kartu“.

Raimundas Šilkaitis – Los Andželo Lietuvių dienų pirmininkas

Iki pasimatymo kitais metais Ramiojo vandenyno pakrantėje tradicinėje Lietuvių dienų šventėje!

Parašykite komentarą

Rėmėjai