SF lietuvių bendruomenės narė dalyvavo įgyvendinat projektą, kurį ketina pristatyti ir JAV

01/27/2023

Sausio 12 dieną Vilniaus rotušės požemiuose atidaryta virtualios realybės instaliacija „Emocinis lūžis“, kuri lankytojams leis netiesiogiai apsilankyti rusų karo nusikaltėlių sunaikintose Bučos ir Irpinės gyvenvietėse Ukrainoje. Kartu su instaliacija pristatoma integrali jos dalis – Ukrainos pajėgose tarnaujančio pripažinto menininko Serhijaus Michalčuko fotografijų paroda.

„Gedimino legiono“ sukurta instaliacija kvies lankytojus su virtualios realybės akiniais nusikelti į sunaikintą Bučą ir per skaitmeninę kelionę suvokti laisvės kovų kainą ir prasmę. 

Atidarant instaliaciją Vilniaus rotušėje kartu eksponuojama fotografo S. Michalčuko meninių karo Ukrainoje nuotraukų paroda „Volya“. 

„Kovoju už Ukrainos laisvę, už Ukrainos vaikų ateitį. Kiekvieną savo gyvenimo akimirką rizikuojame priešindamiesi rusų agresoriui ir artindami savo pergalę. Šia paroda parodome, kas vyksta kare“, – pristatydamas ekspoziciją sako fotografijų autorius.

Vienas geriausių Ukrainos kinematografininkų S. Michalčukas, būdamas nusipelnęs šalies menininkas, apdovanotas Ukrainos valstybės ordinu, karo pradžioje tapo už laisvę kovojančios valstybės pajėgų kariu. Jis taip pat yra tarptautinio San Sebastiano festivalio geriausio operatoriaus apdovanojimo (filmas „Mylėtojai“) ir Berlyno kino festivalio „Sidabrinis lokys“ už išskirtinį indėlį į meną (filmas „ Po elektriniais debesimis“) laureatas.

Virtualios realybės instaliaciją ir nuotraukų parodą atidarys pasaulio lietuvių daina „Aš tikiu“, atliekama kartu su ukrainiečių solistu Kirilu Dernovu. Muziką dainai kūrė Gediminas Zujus, žodžius – Indrė Pliuškytė.

Virtualios realybės instaliacija „Emocinis lūžis“ jau buvo parodyta Londone, iš Vilniaus ji keliaus Briuselį, vėliau – kitas pasaulio šalis.

San Franciske gyvenanti aktyvi lietuvių bendruomenės ir „Gedimino legiono” narė Vita Gailiūnaitė tiesiogiai prisidėjo prie šio projekto ir kartu su šio projekto organizatoriais karo metu lankėsi Ukrainoje. Pačios V. Gailiūnaitės žodžiais projektą planuojama atvežti ir į JAV.

Renginio partneriai:
*Gedimino Legionas
*Embajada del Arte de Ucrania
*Digital after life
*DUV
*Gediminas Zujus

Sausio 12 d. 18.30 val. atidaryta paroda veiks iki Rusijos karo prieš Ukrainą metinių – 2023 m. vasario 24 dienos.

_______
Informuojame, kad parodos atidaryme, visuomenės informavimo tikslais, bus fiksuojamas vaizdas, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Šio renginio nuotraukos ir vaizdo įrašai bus skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse, socialinių tinklų paskyrose ir platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse. 

Gedimino legiono nuotr.
Gedimino legiono nuotr.
Gedimino legiono nuotr.
Gedimino legiono nuotr.
Gedimino legiono nuotr.
Gedimino legiono nuotr.
Gedimino legiono nuotr.
Gedimino legiono nuotr.
Gedimino legiono nuotr.

Parašykite komentarą

Rėmėjai