Ta vasario diena man nušvito,

Pačiame vidury vėlumos,

Ant palangės snaigės krito,

Speigui spaudžiant pirštais žiemos.

<…>

Nepaskė, kad jo horoskopas

Parašytas tremties likime,

Nepasakė, kad širdžiai susopus

Reikia gydyt gimtąja žeme. (Bernardas Brazdžionis)

***

Vasario 2 diena – poeto Bernardo Brazdžionio gimtadienis. Poetas gimė 1907m.

Just Mill’n Around teatras – poeto Bernardo Brazdžionio išeivijos menininkų atminimo kiemelio įkūrėjai, poeto gimtadienio proga pagerbė jį nauju meniniu akcentu: kiemelyje atsirado poeto kėdė ir lagaminas, simbolizuojantys poeto atvykimą į emigraciją. Kėdės atloše dailininkas Sigitas Šniras išgraviravo datas ir vietas žyminčias poeto gyvenimo kelionę nuo gimimo iki mirties. Dailininkas Sigitas yra šio kiemelio architektas. Jis buvo pateikęs kelis kiemelio architektūrinius sprendimus. Paskutiniame variante buvo numatyta ir kėdė su lagaminu, bet, pritrūkus pinigų, šios projekto dalies įgyvendinimas nusitęsė iki šių metų (kiemelis įkurtas 2012m). Pastovių atminimo kiemelio rėmėjų Vitaliaus ir Nijolės Lembertų dosnumo dėka, šių metų vasario 2d. projektas įgavo realią išraišką. Kėdė ir lagaminas buvo pagaminti dar vieno kiemelio įkūrėjo Vytauto Dapšio pastangomis.

Vasario 2-os dienos vakare, kontraktorius Arūnas Brazdžionis, investavęs į kiemelio statybą nemažą dalį savų pinigų ir darbo valandų, dailininkas ir kiemelio architektas Sigitas Šniras ir Amandas Ragauskas – JMA teatro vadybininkas ir aktorius, įbetonavo kėdę ir lagaminą šalia ankščiau įbetonuotos lentelės, žyminčios kiemelio paskirtį. Dar noriu priminti, kad poeto skulptūrinį biustą nukalė dailininko Sigito Šniro bendrakursis, skulptorius iš Kauno Gintaras Česiūnas. 

Įkūrėjų ateities planuose yra kiemelio įgarsinimas. Kai tik gausime finansinę paramą, įrengsime garso sistemą, kurios pagalba kiemelio lankytojai galės išgirsti poeto Bernardo Brazdžionio balsą, jo skaitomos poezijos įrašus ir kiemelio įkūrimo istoriją, kuri yra tikrai labai įdomi ir neatsiejama nuo Dievo apvaizdos.

O kol kas kviečiame nepraeiti pro šalį, pasėdėti poeto kėdėje ir pamedituoti, atitrūkus nuo pasaulio triukšmo.

JMA teatro informacija.

Komentarų: 1

  • GintautasMisevičiu Misevičius

    Labai dekoju už mūsų tautos genijaus Bernardo Brazdžionio atminimo įamžinimą Jo antrojoje tėvynėje.

Parašykite komentarą

Rėmėjai