Sausio 29 dieną San Francisko lituanistinė mokykla GENYS pakvietė bendruomenės narius į jau tradicija tapusį Cepelinų Balių. Renginio metu surinktos lėšos bus skiriamos mokyklos paramai, mokytojų atlyginimams, edukacinių priemonių įsigijimui bei patalpų nuomai. Cepelinų balius suburia gausią San Francisko bendruomenę susirinkti neformalioje aplinkoje ir tiesiog pasibūti kartu. 

Šių metų susibūrimas buvo visų ilgai lauktas. Mokyklos tėvai bei mokytojai ruošė vaišes kelias dienas, o ankstyvą sekmadienio rytą susibūrę savanoriai skuto bulves, tarkavo, sunkė ir suko nuostabius didžkukulius. Jei ne cepelinų siela ir vaikščiojanti gyva receptūra Rita Vilkelytė-Rosicker, šitas renginys niekada neįvyktų. Juk paruošti kokybišką patiekalą reikia ne tik gero recepto ir patirties, bet svarbiausia širdies. 

Pasivaikščiojus aplink išgirdome be galo daug pagyrimų renginio organizatoriams, mokyklai, bendruomenei. Daugelis mūsų pažįstame vieni kitus jau nemažai metų; su kai kuriais ir draugais tapome, o su kai kuriais ir šeima. Kai manęs klausia aplinkiniai amerikiečiai ar kitų tautų atstovai, kodėl jums taip svarbi ta lietuvių bendruomenė, vieno atsakymo nėra, nes tada aš labai nuoširdžiai pradedu pasakoti istoriją ir ką ne viena išeivijos karta darė ir dar daro dėl Lietuvos, kad mūsų šalis būtų laisva, kad mūsų vaikai augtų aplinkoje, kurioje kvėpuojama lietuvybe. Taip pokalbis užtrunka daug ilgiau nei žmonės tikisi. Bet jaučiu visada pareigą papasakoti žmonėms apie mūsų tautos kelią ir kas mums yra laisvė. O tada jau ir apie vietinę bendruomenę papasakoju, ir kodėl mokykla yra jos širdis. 

GENIO mokyklos bendruomenė nuo pat mokyklos įkūrimo 2006 metais augo ir brendo. Mokyklos pirmoji direktorė ir įkūrėja Virgilija Tali būrė mažus ir didelius prisijungti prie mūsų nuostabios bendruomenės. Jos iniciatyva vyko ir vyksta daug renginių. Vakar paklausta, ar nebuvo gaila palikti mokyklos vadovės pareigas, Virgilija atsakė jog “ tai visai nesunku, kai matau, kad mokykla yra puikiose rankose, nuostabi bendruomenės dalis, dar toliau klesti”. Dabartinė vadovė Aistė Solly ir toliau stiprina ne tik mokyklos bendruomenę, bet ir santykius su visais San Francisko teritorijoje gyvenančiais lietuviais. 

Turbūt labiausiai matomas mokyklos tęstinumas yra žiūrint į mūsų mokinius, kurie jau baigė mokyklą, bet grįžta padėti įvairių renginių metu, o dažnas vis dar kiekvieną šeštadienį atvažiuoja savanoriauti klasėse ir padėti mokytojams. Ne išimtis ir Cepelinų Balius, kuomet jaunimas susirenka padėti, nors turbūt pagrindinė priežastis yra su draugais susitikti ir kartu talkininkauti. 

Šiais metais susukome 311 didžkukulius, prigaminome gausybę gardumynų skanumynų, o svarbiausia, vėl kartu susirinkome, pasibuvome, apsikabinome ir su šypsenomis ir sočiais pilvais išsiskyrėme. Ačiū mokyklai už organizavimą, ačiū bendruomenei už paramą. Ačiū už tai, kad esate su mumis. 

Nuotraukos: Aida Sakalauskaitė ir Vilija Matiukienė

Komentarų: 1

  • Rita Rosicker

    Cepelinų receptas išliks gyvas, lietuvių bendruomenė ir mokykla- taip pat🇱🇹! Ačiū Aidai už gražius žodžius ir visiems už palaikymą🇱🇹

Parašykite komentarą

Rėmėjai