Holivudo aktores puošusi lietuvių kūrėja: atvažiuoti į nepažįstamą šalį ir manyti, kad tavęs lauks išskėstomis rankomis, yra naivu

03/09/2023

„Vieną akimirką tu – keistuolis naujokas, o kitais metais galbūt jau būsi laukiamas svečias – viskas tavo rankose“, – sako šiuo metu JAV gyvenanti papuošalų dizainerė Jurga Juozapa, sukūrusi prekių ženklą „Junethings“. Jos pavardė žiniasklaidoje vėl nuskambėjo prieš kelias dienas, kuomet Jurgos kurtais papuošalais pasipuošė „Draugų“ aktorė Courteney Cox, dalyvaudama savo žvaigždės Holivudo šlovės alėjoje atidengimo iškilmėse.

AP / Monika Sed nuotr.

C. Cox ne vienintelė garsenybė, kuri puošėsi šios kūrėjos dirbiniais. Los Andžele beveik devyniolika metų gyvenanti Jurga pasakoja, kaip atsidūrė už Atlanto, koks buvo jos karjeros kelias ir kodėl svarbias pažintis pradeda nuo prisistatymo: aš esu lietuvė.

Su Jurga susipažinome prieš šešerius metus, kuomet ji viešėdama Lietuvoje pristatė savo papuošalų kolekciją. Smalsu, kas pasikeitė nuo to laiko ir kuo ji gyvena dabar.

– Jurga, esi studijavusi Prancūzijoje, dirbusi modeliu, išmaišiusi Europą. Kaip susiklostė, kad atsidūrei ir likai už Atlanto?

Paryžius man visuomet buvo tarsi magnetas. Pirmą kartą jį pamačiau lingvistinės kelionės metu. Gerai pamenu, autobusu važiavom Sen Žermeno bulvaru, mums lėtai judant pro murziną langą žydėjo kaštonai, plieskė saulė, o žmonės gestikuliavo rankomis ir traukė koja už kojos nežinia kur. Man buvo labai smalsu. Manau, smalsumas yra mano supergalia ir kartais tuo pačiu pakiša koją, nes vienas magiškas vaizdinys gali suvilioti taip, kad akimirksniu, kaip koks Renesanso olandas, prekiaujantis prieskoniais, išsitrauksiu žemėlapį ir imsiu planuoti naują ekspediciją, nors nelabai aišku, į kurią pusę ir kaip.

Mano modelio karjera buvo daugiau įrankis suprasti mados industrijai ir išgyventi studentaujant, esu netradicinio tipažo ir dirbau daugiau „pakabos“ darbus. Man tai leido pamatyti, kaip savo prekių ženklą kuria dizainerė Isabel Marant. Kai gyvenau Paryžiuje, Lietuva dar nepriklausė Europos Sajungai, o tai nemenkai trukdė ten dirbti. Labai džiaugiuosi dėl dabartinio jaunimo, kuris gali laisvai judėti, studijuoti ir darbuotis kur užsigeidžia. Lietuviai labai darbštūs, kūrybingi ir išradingi.

Neseniai susipažinau su moterimi, kuri man aistringai tikino, jog mes kaip tauta turime auksinę širdį. Tai buvo ir miela, bet tuo pat metu man kiek kaito žandai, lyg ji kalbėtų apie retos rūšies pandas. Labai didžiuojuosi savo lietuvybe. Nėra buvę nė vieno svarbaus man pokalbio, kurio nebūčiau pradėjusi nuo to, jog esu lietuvė. Amerika niekuomet man nebuvo labai įdomi, nors patiko dešimtojo dešimtmečio mados redaktorės Liz Tilberis „Harper’s Bazaar“ ar „Vogue“ puslapiai, kur merginos vaikšto Niujorko gatvėmis su ilgais Calvino Kleino paltais, sportbačiais ir ledinukų spalvos permatomomis Jil Sander suknelėmis, rankose sukinėdamos baltus ipodus.

Visą straipsnį skaitykite LRT.lt

Parašykite komentarą

Rėmėjai