Draugystė, šokiai ir alus

11/03/2023

Ką bendro turi skautai ir „Octoberfest“? Juos sieja draugystė! Skautų Liudo Deveikio, Nidos ir Montės Variakojų bei Big Bear Konferencijų centro (Convention Center) savininkų draugystė išaugo ir į šokių grupės „Retro“ draugystę su „Big Bear Octoberfest“. Jau antrą kartą buvome pakviesti šokti didžiausiame Vakarų pakrantės “Octoberfest“ festivalyje.

„Oktoberfest“ šventė prie Didžiojo Lokio ežero (Big Bear Laike) turi turtingą istoriją, siekiančią 1971-uosius. Festivalį pradėjo Hansas ir Erika Bandows. Jiedu – vokiečiai imigrantai – į Big Bear Lake atvyko prieš 53 metus. Savo meile ir vokiškomis tradicijomis jie norėjo pasidalinti su naujais draugais. Vieną spalio savaitgalį subūrę apie 100 svečių, šventę pavadino „Oktoberfest“. Šią tradiciją tęsia jų dukra Monica Bandows Marini, iš savo tėvų ir kitų penkių savininkų įsigijusi minėtą Konferencijų centrą. Jau antrus metus ir mes, „Retro“ šokėjai, su Big Bear svečiais kviečiami pasidalinti meile šokiui.

Šiais metais spalio 21 ir 22 dienomis turėjome progą pamatyti, kaip nušvinta veidai išgirdus pirmuosius „viščiukų šokio“ akordus, koks džiaugsmas būti apsuptiems daugybės draugų, pušų ir gaivaus kalnų oro! „Big Bear Oktoberfest“ aplinka stebuklingai veikia žmones. Rudens vėjai, gaivus oras po „Ein Prosit!“ veiduose uždega šypsenas.

Muzika, šokiai ir žaidimai mums kaskart primena Lietuvių dienas. Ir šįkart puikiai jautėmės būdami tarp draugų, kurie negailėjo „katučių“ (plojimų). Trijuose mūsų grupės koncertuose dalijomės ne vien lietuviška muzika ar šokių žingsneliais, bet ir šokių istorija, mat ji neatsiejama nuo vokiečių istorijos. Štai, pavyzdžiui, „Gumbinės“ šokis pavadintas pagal geografinį miestelio pavadinimą: Gumbinė anksčiau buvo žinoma vokišku pavadinimu Gumbinnen. Tai miestas, esantis Romingos ir Pizos upių santakoje, t. y. dalis Königsbergo (lietuviškai – Karaliaučiaus). Toks buvo istorinis prūsų miesto pavadinimas, o dabar tai – Gusevas, esantis Rusijai priklausančio Kaliningrado (buvusio Karaliaučius) srityje. Buvo smagu pristatyti ir Karaliaučiaus regiono tautinius kostiumus – mūsų grupė pasipuošė netoliese esančio Klaipėdos krašto, t. y. Mažosios Lietuvos kostiumais.

Kas labiausiai patiko „Retro“ šokėjams?

Laura Remeika: „Buvo malonu stebėti žmonių susidomėjimą mūsų kostiumais ir linksmais šokiais. Daugelis svarstė, ar mes tikrai iš Lietuvos?! Publiką buvo užvaldžiusi puiki nuotaika.“

Liudas Deveikis: „Buvo smagu, kad žmonėms patiko mūsų drabužiai ir šokiai, kad galėjome šokti ir lauke, ir viduje: taip kuriama vis kitokia atmosfera. Be to, juk smagu šokti su „Šeima“ (tai –Liudo sugalvotas naujas „Retro“ grupės pavadinimas).

Rasa Paliulis: „Žmonės klausinėjo, iš kur gavome tokius drabužius, domėjosi mūsų rankovių raštais, ar mes esame profesionalūs šokėjai. Matyt, gerai šokome…“

Taigi, šokėjai namo grįžo pasikrovę energijos, naujų įspūdžių ir skanių, kvepiančių rudeninių obuolių. Atsisveikinome iki kitų metų „Octoberfest“: „Zicke Zacka, Zicke Zacka, Hoy, Hoy, Hoy! “

O visus, kam patinka šokiai, linksmų draugų būrys ir kelionės, kviečiame įsitraukti į „Retro“ šokėjų gretas. Juk jau kitą vasarą Lietuvoje vyks Dainų ir šokių švenčių 100-mečio iškilmės. Ir mes ten būsime!

Sigita Barysienė

„Retro“ šokių grupės vadovė

Komentarų: 1

Parašykite komentarą

Rėmėjai