San Francisko lietuvių bendruomenė jau nuo seno garsėja savo Rudens Baliais. Jų laukia visi bendruomenės nariai. Ne kartą esame svečių sulaukę ir iš kitų valstijų. Temų būta įvairiausių ir visos puikiai įgyvendintos. O šių metų tema dar kartą įrodė, kad fantazijos ir kūrybingumo mūsų bendruomenei tikrai nestinga. 

Kas galėjo pagalvoti, kad tradicinės lietuviškos vestuvės gali tapti renginio tema. Prieš gerus metus idėja kilo bendruomenės valdybos narėms Gintarei Kiznienei ir Vilmai Mociūnaitei. Projektas buvo aptartas, paramos paprašyta, teliko įgyvendinti. Na, įgyvendinti atrodė gali būti labai sudėtinga. Juk renginys reikalauja didelio pasiruošimo ir pagalbos. Džiugu, kad bendruomenės nariai prisidėjo, tapdami teatralizuoto renginio dalimi. Daugelis svečių pasirinko sau vaidmenis – juk dalyvauti visada linksmiau nei šiaip sėdėti ir žiūrėti programą. Tad ką gi, nuo pradžių ir pradedam!!!

Šventė vyko restorane “Broadway Grill” Burlingame mieste, kurio šeimininkai Asta ir Džiugas mus jau ne pirmą kartą priima ir gardžiai vaišina. O šįkart, tai turbūt gardžiausiai iš visų. Stalai buvo nukloti skaniausiais lietuviškais patiekalais. Netrūko nei silkių, nei grybų, nei gardžiausios duonos. Patiekalai keliavo ant stalų vienas po kito, viso net 15!! Asta su Džiugu sudarė menių specialiai šiam vakarui, kad vestuvės būtų kuo autentiškesnės.

Muzikantas vestuvėms irgi buvo atskraidintas iš Kolorado. Kolorado Romą pažįsta puikiausiai visi, kurie bent karta dalyvavo lietuvių sambūriuose JAV. Be jo šita šventė niekaip nebūtų įmanoma. Jo dainos vertė visus ir linguoti ir šokti ir dar garsiau dainuoti. 

Vestuvės neįmanomos ir be piršlių. O jau jie, tai patys kiečiausi pasitaikė. Mikrofonui patekus į piršlienės Justinos Brazdžionis rankas, šventė tiesiog įsisiūbavo. Piršlienė su piršliu Mindaugu Šatu pasiruošė tikrai iš peties. 

O kokios gi vestuvės be pagrindinių veikėjų – jaunųjų? Jaunavedžiais tapo jau vedybinio gyvenimo paragavę ir gerai vienas kitą perpratę Gintarė ir Donatas Kizniai. 

Gražuolės pamergės ir solidūs pabroliai subūrė nuostabią svitą. Vestuvės prasidėjo su tradiciniais stalo užsėdėjais, kurie be rinkliavos niekaip nenorėjo užleisti stalo jaunųjų palydai. Po ilgų derybų draugiškai buvo sutarta, kad įsibrovėliai pasitrauks, na o tikrieji jaunieji užims savo vietas prie stalo. Viso vakaro metu buvo daug žaidimų, skambėjo sveikinimai ir tostai.  

Užstalės dainos išsiūbavo ne tik jau gerai vestuvių tradicijas žinančius svečius, bet ir jaunimą, kurio susirinko didelis burys. Viskas jiems buvo įdomu. Juk augant JAV tokių dalykų nepamatysi, o ir Lietuvoje vestuvės jau įgijo vakarietišką atspalvį, todėl nei stalo užsėdėjų, nei tradicinių žaidimų nebeliko. Šįkart gi teko prisiminti viską ir supažindinti su buvusiomis tradicijomis tuos, kurie niekada to nematė, o gal ir niekada nepamatys.

Šventei įpusėjus, pasirodė ir basos raganaitės, atskubėjusios išburti laimę jauniesiems. O tada pasisekė ir visiems svečiams, visi savo kortas traukė ir gerų naujienų tikėjosi. 

Šokių aikštelėje siautė ir jauni ir pagyvenę – visi kartu! Ir nesvarbu ar pirmą kartą bendruomenės renginyje dalyvavo ar eilinį kartą, visi kartu jungėsi į voreles, šoko aplink salę, linksmai iki išnaktų sukosi ratu, skambant žinomiausioms lietuviškoms dainoms. Paaugliai pirmą kartą turbūt pamatė, kaip pašėlusiai linksminasi jų tėvai ir visai nesidrovėdami patys sekė juos. Visi jautėsi tikrais šventės dalyviais ir bendruomenės nariais. O kad bedainuojant ir bešokant sveteliai neužsimirštų, stalų komendantai akylai prižiūrėjo, kad visi sveteliai į namus iškeliautų sočiai pavalgę ir atsigėrę.

Renginio tema Vestuvės buvo pasirinkta kaip edukacinė ir pažintinė, kad žmonės prisimintų ar sužinotų, kas gi tos mūsų tradicinės 1970-90 m. lietuviškos vestuvės. Šis Rudens balius įgavo visai kitokį atspalvį, nes visi bendruomenės nariai patapo viena didele šeima! Visi susibendravo, tapo draugais ir vakarui baigiantis, nebenorėjo skirstytis. Šis renginys subūrė ir senus ir jaunus ir visai žalius. Juk bendrume ir vienybėje – JĖGA! 

Dėkojame Lietuvių fondui, JAV Lietuvių bendruomenei, California Lithuanian Credit Union, restoranui Broadway Grill, My Flower Crown Boutique už nuotakos papuošimą bei The Lodge At Tiburon.

Parašykite komentarą

Rėmėjai