Pagaliau! Ilgai laukta Nepriklausomybės dienos šventė atėjo! Geniukai šventei pradeda ruoštis jau nuo pat rugsėjo mėnesio; o šalia to, dar ir visom kitom šventėm kartu sudėjus. Vaikus paruošė nenuilstanti mokytoja Vanesa. Neįmanoma nusakyti kiek darbo valandų ir triūso yra įdėta, ir dar daugiau širdies. Nuo pat mokyklos įkūrimo, mokytoja Vanesa kiekvieną šeštadienį skuba pas geniukus, kurie jos šokių ir kultūros pamokų dažnai labiau laukia nei kitų. Juk taip smagu kartu patrepsėti, padainuoti ir pašokti. Ne veltui mokytoja Vanesa buvo apdovanota gintarinio obuoliuko premija. Tokių mokytojų reikia kiekvienai lituanistinei mokyklai, nes jos yra mokyklos sielos. 

Šventė prasidėjo kaip ir įprasta, giedant Tautinę Giesmę. Na, o tada prasidėjo Geniukų paruošta programa. Šįkart ji buvo šiek tiek kitokia. Visi mokinukai turėjo galimybę parodyti ne tik savo lietuvių kalbos žinias, bet ir literatūros bei liaudies. Nuo pat mažųjų iki pačių didžiųjų, visi deklamavo savo eilėraščius, dainavo dainas, šokio šokius. 

Šiais metais šventės metu buvo pristatyti ir visų Lietuvos regionų tautiniai kostiumai. Džiaugiamės, kad ir tėveliai jais pasipuošė. Dažnai nepagalvojam, iš kur tie kostiumai kilę ir kokia jų reikšmė. Mokyklos vadovė Aiste Solly pristatė visų regionų kostiumus, o tarp pristatymų, vaikai šoko būtent to regiono liaudies šokį. Sužinojome be galo daug: nuo spalvų ir raštų iki pačių mažiausių aksesuarų. Neįtikėtina kiek daug galima sužinoti apie Lietuvą, ne tik mokantis gramatikos.

Šventė truko daug ilgiau nei atrodė kad bus. O tai tik todėl, kad turėjome tiek daug ka parodyti, tiek daug šokių sušokti, eilių deklamuoti ir dar daugiau dainų sudainuoti. 

Turbūt vienas didžiausių mokyklos pasiekimų ir pasididžiavimų yra jau mokyklą baigę vaikai kurie sugrįžta savaitgaliais savanoriauti bei per šventes padėti mokytojoms. Jie dažniausiai žino neprašant, kur labiausiai reikia pagalbos. Juk patys nuo 4 metų lankė mokyklą, joje užaugo ir visas šventes atšoko. Dažnai patys stebisi, kad maži buvo. Jiems net atrodo, kad jie daug geriau šoko nei mažieji geniukai šiandien. Bet yra mokytojų ir tėvų kurie jiems primena, kad tai toli gražu ne tiesa. Jie patys buvo tokie pat, ne visada į ritmą pataikantys šokejėliai. 

Didžiuojamės tuo, kad jie grįžta su dideliu noru. Tai reiškia, kad mokykla buvo jiems vieta ne tik kur jie mokėsi, bet ir kur užsimezgė daug draugysčių, ryšių su mokytojomis, su mokyklos bendruomene; vieta, kur jie nori palikti ir savo pėdsaką. Jaunesnių klasių geniukai laukia šitų didžiųjų paauglių su nekantrumu. Juk jie ne taip seniai patys buvo vaikai, todėl su jai ir padūkti galima daugiau, nei su mokytojomis. 

Smagu, kad į mokyklos šventę atkeliauja ir šeimos, kurioms galbūt per toli važiuoti kiekvieną šeštadienį, bet atėjus šventėms, bendrumas ir noras būti kartu jas atveda pas mus.

Ačiū Garbės Konsului Dennis Garrison, be kurio šitos šventės irgi nebūtų tokios kokios yra. Visada jo laukiame, o jis visada atvažiuoja. Dennis be galo daug yra prisidėjęs ne tik prie mokyklos gyvavimo, bet ir prie San Francisko Lietuvių bendruomenės. Jo dėka vyksta renginiai ir susibūrimai. 

Mokyklos įkūrėja ir pirmoji vadovė Virgilija Tali taip pat dalyvavo šventėje. Tuomet, prieš 18 metų, kai reikėjo įregistruoti mūsų Genio mokyklą oficialiai, buvo užduotas mums klausimas: O kodėl jums atrodo, kad jums pasiseks šįkart? Keistai nuskambėjo. O pasirodo, kad bandymas kurti mokykla buvo jau anksčiau, bet vis nepavyko. Su Virgilijos iniciatyva ir vadovavimu mokyklai, mums ne tik pavyko! Iš mažos iniciatyvos mes užaugome i didelę bendruomenę, kurios pagrindinis variklis buvo ir yra tėvų ir mokytojų entuziazmas. Tą entuziazmą tęsia dabartinė vadovė Aistė Solly. Neklysim pasakę, kad visos lituanistinės mokyklos gyvuoja tik dėl to, kad tėvai, mokytojai ir mokyklų vadovai atiduoda savo širdį ir sielą, ir dar daugiau nenuilstančio darbo. 

Šiandien šventės metu, kaip ir per kitas šventes, tai labiausiai pasimatė. 

Beprotiškai smagu švęsti Nepriklausomybės dieną kartu su bendruomene, kuri supranta jos reikšmę, kuri nori būti kartu, nori šokti ir dainuoti, nori mokytis ir mokyti, nori buti Lietuva už Lietuvos ribų ir nori dirbti Lietuvai. 

Su Nepriklausomybės Diena! Su mūsų visų švente! 

Už nuotraukas ačiū bendruomenės nariams.

Nuotraukų galerija

SF lituanistinės mokyklos „Genys” mokiniai
SF lituanistinės mokyklos „Genys” mokytojos
SF lituanistinė mokykla „Genys”
SF lituanistinės mokyklos „Genys” mokiniai
SF lituanistinės mokyklos „Genys” mokiniai
SF lituanistinė mokykla „Genys”
SF lituanistinės mokyklos „Genys” mokiniai
SF lituanistinės mokyklos „Genys” mokinukė
SF lituanistinės mokyklos „Genys” mokinys
SF lituanistinės mokyklos „Genys” mokinukės
SF lituanistinės mokyklos „Genys” mokiniai
SF lituanistinės mokyklos „Genys” tėveliai
SF lituanistinės mokyklos „Genys” tėveliai

Parašykite komentarą

Rėmėjai