Kovo 18-23 d. Los Andžele ir San Diege lankėsi su vizitu Lietuvos kultūros atašė JAV Gražina Michnevičiūtė.

Generalinė konsulė Laima Jurevičiene kartu su kultūros atašė aplankė pagrindines meno institucijas, taip pat susitiko su čia gyvenančiais ir kuriančiais lietuviais.

Itin įdomus susitikimas vyko su Los Andželo apygardos meno muziejaus (LACMA) generaliniu direktoriumi Michael‘u Govan‘u, kuris domėjosi šiuolaikiniu Lietuvos menu bei pasidalino įžvalgomis, kaip Lietuvos kultūra ir menas galėtų būti pristatytas Los Andžele. Kultūros atašė Lietuvos kultūros instituto vardu pakvietė M. Govan‘ą šiemet apsilankyti Vilniuje ir susipažinti su mūsų šalies meno scena.

Dėl galimo bendradarbiavimo sutarta su Wende Šaltojo karo muziejumi (Wende Museum of Cold War). Muziejaus įkūrėjas ir vykdantysis direktorius Justinian’as Jampol’as bei vyriausiasis kuratorius ir programų direktorius Joes‘as Segal‘as džiaugėsi, jog atsiras galimybė rengti įvairias programas kartu su Lietuva. J. Segal‘as pristatė muziejaus koncepciją, taip pat parodė jų archyve saugomus eksponatus iš sovietų okupuotos Lietuvos laikotarpio. Produktyvūs pokalbiai dėl galimo bendradarbiavimo vyko „Creative Artist Agency“ (CAA) bei Getty centre, tuo tarpu su meno rezidencijos „18th Street Arts Center“ vykdančiąja direktore Jan‘a Williamson aptarta galimybė lietuvių menininkams atvykti į šią vieną seniausių Kalifornijoje menininkų rezidencijų bei tartasi dėl galimos mainų programos tarp šios ir Lietuvos rezidencijų.

Taip pat lankytasi Los Andželo filharmonijoje, Broad‘o modernaus meno muziejuje, Šiuolaikinio meno muziejaus MOCA Geffen meno erdvėje (čia 2021 m. buvo pristatyta Venecijos bienalės Auksinį liūtą laimėjusi lietuvių opera „Saulė ir jūra“), „JOAN“ ne pelno siekiančioje meno erdvėje bei Šiuolaikinio meno institute (Institute of Contemporary Art).

Šio intensyvaus ir turiningo vizito metu kultūros atašė ir generalinė konsulė susitiko su Lithuanian World Arts Council įkūrėja ir Lietuvos garbės konsule Daiva Navarette bei Lithuanian American Business Association in Los Angeles bendra įkūrėja Eleonora Jonušienė – Romuva, čia gyvenančiais lietuvių kūrėjais – muzikos profesore, kompozitore Veronika Krausas, kino režisiere Lina Plioplyte ir Amerikos kino institute sėkmingai studijuojančiu režisieriumi Sauliumi Baradinsku, o San Diege – su daugelį metų JAV gyvenančia Lietuvos baleto artiste ir San Diego baleto instituto įkūrėja Egle Špokaite. Džiaugiamės, kad Los Andžele bei San Diege yra tiek daug aktyvių meną puoselėjančių tautiečių ir tikimės, kad kitų vizitų metu pavyks susitikti su dar didesne bendruomenės dalimi!

Už vizito rengimą, programos koordinavimą bei dalyvavimą susitikimuose atskira padėka Jurgitai Warren.

Parašykite komentarą

Rėmėjai